Sverige
27 augusti 2014 17:32

”Specialist” förstörde hästens hovar

Kvinnan kallar sig för "hovformsspecialist" men gjorde så ödesdigra ingrepp i en hästs hovar att hästen fick avlivas. Nu förbjuds kvinnan att utföra liknande ingrepp.

En hästägare hade problem med sin hästs hovar och hade anlitat kvinnan för att få hjälp. Efter behandlingen visade hästen tecken på att ha ont och vägrade lyfta på fötterna. Veterinär konstaterade att kvinnan tagit bort de bärande delarna på hovarna, så hästen nästan uteslutande var tvungen att belasta sula och stråle. Skadorna var så svåra att hästen fick avlivas på veterinärens inrådan.

Länsstyrelsen konstaterar att hästen fått utstå ”lidande som inte är obetydligt” samt anser att kvinnan borde avstått från behandlingen eftersom hon inte är behörig att utföra den. Länsstyrelsen gör bedömningen att det är angeläget och motiverat att förbjuda kvinnan att utföra behandlingar av hästars hovar som kan orsaka ett lidande. Förbudet kan hävas men endast om kvinnan utbildar sig till godkänd hovslagare skriver Skånskan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden