Sverige
22 december 2016 18:58

Två anläggningar klara för ryttar-VM 2022

Siktar du på ryttar-VM 2022?
Ställ in dig på en resa till Slovakien, eller USA.
Men bli inte förvånad om arrangemanget byter värdland före avresa.
Att arrangera ryttar-VM är nämligen inte helt enkelt.

Två anläggningar klara för ryttar-VM 2022
Det är dyrt att arrangera ryttar-VM. När Bromont i Kanada, plötsligt backade ur i somras på grund av ekonomiska bekymmer tog Tryon international equestrian centre i North Carolina över VM 2018.

Det må kännas som en evighet tills dess, men planeringen inför ryttar-VM, World Equestrian games, 2022 är i full gång. I dag, den 22 december, meddelade det internationella ridsportförbundet FEI att de valt ut två kandidater som potentiella värdar för tävlingarna.

Lexington i USA och Samorin i Slovakien är de två orter som FEI anser har kompetensen, infrastrukturen, anläggningen och framförallt – de ekonomiska muskler som krävs för att stå som värd för detta ridsportens jätte-arrangemang.

I början av nästa år kommer en delegation från FEI att besöka de båda anläggningarna för att, senast i juni nästa år när en budgivingsprocess förhoppningsvis är i hamn, besluta vilken nation och anläggning som får den äran att ta emot toppryttare och ridsportälskare från världens alla hörn. Ett inte allt igenom enkelt uppdrag har det visat sig.

Under VM 2014, som arrangerades i franska Normandie, räknade arrangörerna till en halv miljon besökare på plats. Cirka 1 000 hästar och lika många ryttare deltog och 72 nationer fanns representerade på de olika arenorna. Huvudsponsorn Alltech stoppade in 10 miljoner Euro i arrangemanget som enligt arrangören slutligen omsatte närmare 76 miljoner Euro.   

Redan i Normandie framfördes kritik mot att formatet för ett samlat Ryttar-VM inte fungerade i sin dåvarande form. Det var för dyrt helt enkelt, något som också bekräftades i en utredning som gjordes av en konsultfirma på uppdrag av FEI året efter Normandie-VM.

När Bromont i Kanada, som planerat att arrangera VM 2018, plötsligt backade ur i somras på grund av ekonomiska bekymmer ställdes frågan återigen på sin spets. Några omvälvande omläggningar av upplägg eller regler kom inte till stånd från det internationella förbundets håll. Trots det är det Tryon International Equestrian centre i amerikanska North Carolina som mellan den 10-23 september kommer stå värd för ryttar-VM 2018. Det beslutade FEI så sent som i november i år. 

Hippo Arena i Samorin är en 38 hektar stor risportanläggning 25 km söder om Bratislava inte långt från gränsen till Österrike. Den invigdes 2014 och har byggts och bekostats av distansryttaren och entreprenören Mario Hoffmann. I somras arrangerades VM i distansritt 160 km på anläggningen som sedan invigningen också stått värd också för ett flertal internationella tävlingar i bland annat hoppning och dressyr.

The Kentucky horse park i Lexington, USA stod som värld för ryttar-VM 2010 och har alltså redan bevisat sig som arrangör rent praktiskt. Att anläggningens största sponsor är Rolex, huvudkonkurrent till FEI:s huvudsponsor Longines, kan möjligen bli ett problem. Lexingtons sponsorkontrakt med Rolex löper ut 2019. Vem som ska betala för häst-kalaset, om det blir ännu ett ryttar-VM i Lexington, återstår att se.

Text: Mia Sahl

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden