Dressyr
10 november 2016 11:00

Ingen modig ryttare funnen efter Malin Myrmans upprop

För mindre än en månad sedan gick Malin Myrman ut med ett upprop på Facebook där hon utifrån specifika villkor lovade bort en av sina uppfödningar. Det var en reaktion på det näthat som kunde skönjas efter Breeders Trophy. Hur gick det?

Ingen modig ryttare funnen efter Malin Myrmans upprop
Malin Myrman gav ett erbjudande som borde varit svårt att motstå - men det blev inget napp. Annika Karlbom

Det har gått några veckor sedan dressyrdrevet gick som värst, läs mer i Ridsport nr 22. När Malin Myrman riktade sin uppmaning offentligt på Facebook till de som kommenterade negativt så var det både allvarligt och välvilligt menat. Uppmaningen handlade om att ge dem som deltagit i nätdrevet en chans att själva visa på ett gott exempel. De som kommenterat negativt erbjöds möjligheten att rida, träna och tävla samt erhålla andelar i en av Malin Myrmans uppfödningar, en 3-åring.  Villkoren var att ryttaren dels skulle klara att kvala till Breeders Trophy och dels kunde göra det utan att någon gång i processen bli fångad på bild i en ofördelaktig vinkel. 

Så hur gick det, kom det många svar?
– Jag fick flera välvilliga förslag från sådana som var villiga att göra ett försök men samtliga föll på första kravet, de hade inte deltagit i det negativa drevet. Och det var just till den gruppen jag vände mig, förklarar Malin Myrman.

– Det hade varit verkligt intressant, dels att få fram ett gott exempel och dels att kanske inspirera till en mer konstruktiv debatt.
– Men nej, det kom inget giltigt alternativ.
– Jag ville verkligen göra en markering mot den typen av debatt, det var en önskan om att vi ska försöka föra dialoger mer konstruktivt. Alla som känner mig vet att jag har en stark aversion mot näthat. Det faktum att jag är i hästbranschen gav mig möjlighet att ställa upp ett sådant här alternativ.

Möjligheten att påverka och verka till förmån för dressyrsporten var det som triggade Malin Myrman att agera. Hon ser utvecklingen med nätdrev som skadlig för sporten.
– Alla ryttare räds risken att bli fångad på bilder tagna ur sitt sammanhang och beskriven i negativa ordalag, mer eller mindre uthängd i sociala medier där den som tar bilderna har tolkningsföreträde och ”patent” på sanningen. Den rädslan blir förlamande för ingen får lov att misslyckas på tävling, får du inte det så kan du inte utvecklas. Ingen kan leva under sådan press och det är definitivt inte ett konstruktivt sätt för att främja god ridning. Om det verkligen är syftet så blir det kontraproduktivt, menar Myrman.

Malin Myrman ser helt andra sätt att lyfta den frågan utan att enskilda ryttare ska offras längs vägen.
– Tänk er själv att en tränare skulle agera på det sättet, skrika ut personliga påhopp och nedsättande ord om en ryttares ridning, istället för att komma med förslag om hur ryttaren ska rida. Det hade alla reagerat på och upplevt som fel. Nätdrev skiljer sig inte nämnvärt från det exemplet.

Som jurist reagerar hon på mångas brist på källkritik även i sociala medier.
– Det är märkligt hur många som kan haka på och omedelbart lita på en uppgiftslämnare trots att det finns fler vittnesmål, film och bilder från samma evenemang. Det skapas en egen sanning väldigt snabbt, konstaterar hon.
– Många verkar inte förstå hur mycket även små korta stickkommentarer på en tråd på Facebook kan såra, men det gör det. Bakom varje svartmålad ryttare finns en människa av kött och blod med känslor.

Svenska Ridsportförbundet arrangerar ett forum under Friends i november där unghästutbildning ska diskuteras. Vad tror du då det här får för fortsättning? 
– Tyvärr så tror jag att bekräftelse ger mersmak.
– Jag tror inte att förbundet behöver diskutera unghästridning, där har vi alla samma mål. Det som var min önskan var lite att visa på hur svårt det är, det är enkelt att snacka men svårt att själv utföra unghästridning på ett alltigenom tillfredställande sätt. Jag tror inte att finns någon proffessionell ryttare som rider på ett otillåtet sätt, sen lyckas de inte alltid nå idealet.
– Vi kan debattera unghästridning hur mycket som helst, jag tror att vi har samma mål med ridningen allesammans men förståelsen behöver ökas. Det måste ske genom att öva på att praktisera teori, på olika hästar, i olika situationer, och analysera olika sätt att nå önskat resultat. Det finns ingen som utvecklar sin ridning genom att bara prata eller läsa. Det är trots allt uppsuttet som ridning sker. 
– Sen innebär tystnad eller avsaknad av kommentarer inte att alla håller med, det är viktigt att komma ihåg. 

Malin Myrmans erbjudande i original.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden