Veterinärt
21 januari 2021 09:24
Ridsportplus

Regnskållor kan frodas i fuktig vinterpäls

HudåkommorRegnskållor och ringorm är två av de hudproblem som kan uppkomma under vinterhalvåret. Båda är smittsamma och sprids lätt. Ridsport reder ut begreppen kring de smittsamma hudåkommorna.

Regnskållor kan frodas i fuktig vinterpäls
Regnskållor orsakas av en bakterie och kan uppstå om hästen går länge med blöt päls. Skorporna ömmar och kan klia – anlita veterinär för att få bukt med problemet. Foto: Anki Lundberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Regnskållor uppstår när hästen går med långvarigt blöt päls, hos utegångshästar eller under blöta täcken. Symtomen är skorpor i huden längs ryggen, nosryggens sidor samt utsidan av benen. Ibland ses muggliknande symtom. Skorporna ömmar och kan klia. Efter en tid bildas det var under dem.

  – Det är typiskt att päls och krustor lossnar i något som liknar stråna på en pensel, vilket inte sker om hästen till exempel har ringorm, berättar Ylva Naeve, privatpraktiserande veterinär i nordvästra Skåne.

  – Det är viktigt att hästägare som tvättar eller spolar sina hästar ofta använder ett täcke som leder bort fukt efteråt, så att inte fukten stängs inne mellan hud och täcke.

  – Bakterien som orsakar regnskållor finns ofta redan på huden och är en så kallad opportunist, det behövs yttre faktorer för att bakterien ska få fäste och orsaka sjukdom. Hudbarriären måste på något sätt brytas, vilket kan ske genom fukt men även skador på huden som orsakats av smuts på sadelgjord och vojlock.

  Du bör anlita veterinär för att få bukt med regnskållorna.

  Blöta krustor kan smitta genom ryktborstar, klippmaskiner och kontakt. Alla borttagna hudskorpor bör brännas.

  Ringorm
  Ringorm. Foto: Carin Wrange/HästSverige

  Ringorm går oftast över av sig själv

  Ringorm är en svampsjukdom som sällan besvärar hästen, det kliar inte.
  – Ringorm är ingen katastrof, det självläker oftast, säger Ylva Naeve. Det är främst för tävlande djur som det kan bli problem, eftersom ringorm är smittsamt.

  Typiska symtom är de hårlösa fläckarna, som är runda eller ovala. Den drabbade hästen kan få väldigt många fläckar i olika storlek. Allra först bildas små ansvällningar i huden, vilka övergår till att bli krustor. Det är när dessa faller av som de hårlösa fläckarna uppstår.
  – Det är bra att ta prov på hudförändringarna, så att diagnosen blir korrekt. Det finns andra diagnoser som kan likna ringorm och som kräver andra typer av behandling.

  Ringorm visar sig oftast på huvudet, halsen och kroppen – speciellt vid sadelgjordsstaden.

  Smittan sprids vid direktkontakt och genom utrustning, inredning och ryttarens/skötarens kläder. Hästar med ringorm bör ställas separat från övriga i minst 20 dagar från första behandlingsdag. God hygien behövs för att undvika smitta till människa.

  All utrustning måste rengöras för att förhindra smittspridning

  All utrustning till hästen måste rengöras noggrant för att inte föra smittan vidare.  Boxinredning och sadelkammare behöver tvättas rent och desinfekteras.

  Det kan ta flera veckor innan ringorm har läkt ut. Behandling av veterinär kan förkorta förloppet.
  – Ibland förekommer det svåra fall av ringorm, framför allt på unghästar, som kan vara långdragna.

  En häst som har haft ringorm får viss immunitet, men eftersom svampsporerna kan finnas kvar i miljön under lång tid kan nyanlända hästar kan plocka upp smittan och utveckla ringorm.

  Fakta

  Hudåkommor

  • Regnskållor kallas även streptotrikos eller dermatofilos och orsakas av bakterien Dermatophilus congolensis.
  • Ringorm sprids av en sorts mögelsvamp, dermatofyter. De finns i två varianter på häst: Trichophyton equinium är vanligast och ger en fuktig form av krustor, medan Microsporum equinum ger större, hårlösa partier och är torrare. Dessa arter kan även sprida ringorm till människa.

  Marsvin, katter och nötkreatur kan också få ringorm, orsakad av andra arter av dermatofyter. Ibland kan de smitta till häst.

  Mer info om isolering, sanering med mera finns på www.sva.se.

  Expandera

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 23/2019.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Snö, kyla och hästar – hantera vintern som ett proffs (18)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden