Hoppning
13 april 2021 21:12
Ridsportplus

3-åringarna synade inför SSHS-auktionen: ”Riktigt bra årgång”

UtvaldaSwedish Select Horse Sales (SSHS) har arrangerat höstauktioner i snart 15 år, och i år utökar man med en vårauktion online. Under två dagar har SSHS-gruppen nu granskat 3-åringar över hinder, och det är en lovande årgång enligt Lisen Bratt Fredricson.

3-åringarna synade inför SSHS-auktionen: ”Riktigt bra årgång”
Kvartetten bakom SSHS hade långa dagar i ridhuset under selekteringen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  På grund av EHV-utbrottet flyttades Swedish Select Horse Sales fram sin premiär av vårauktionen, men nu har kvartetten bakom SSHS – Lisen Bratt Fredricson, Royne Zetterman, Pia Levin och Erik Jerneld – synat 3-åriga hopphästar under två dagar. Totalt fick gruppen in ett 50-tal filmer, där man sedan valt ut hästar till selekteringen till auktionen.

  – Det är första gången vi gör en vårauktion, men tanken är att vi ska köra en auktion på våren och en på hösten även i fortsättningen om det fungerar bra. Jag ska nog säga att jag var ganska skeptisk till idén, jag visste inte om folk var redo för en auktion redan på våren, berättar Lisen Bratt Fredricson.

  Men årets tidiga kollektion har inte gjort SSHS-gruppen besviken.
  – Det har varit intressanta stammar, nu är det mycket prestationsblod som kommer in så det känns väldigt kul.

  Tidig start

  Det handlar om nyblivna 3-åringar – är hästarna väl förberedda för uppgiften så här tidigt på året?
  – Några var kanske lite blygare, men de som vi har tagit ut – vi är inte helt färdiga än – var absolut klara. Hästarna måste ha det i sig, de ska vara födda till det här och inte vara osäkra utan man behöver se att det lyser självförtroende om dem. Det är en riktigt bra årgång, riktigt kul, konstaterar Lisen Bratt Fredricson.

  Någon särskild hingst som dominerade som fadershingst?
  – Det var ganska spritt, rätt många internationella hingstar fanns med. Överlag känns det som en mer genomtänkt avel.

  Flyttar online

  Förra året flyttades höstens SSHS-auktion online på grund av coronapandemin, men konceptet är här för att stanna.
  – Vi kommer att fortsätta online, planen är att även höstens auktion ska köras online. Vi följer hur de har gjort ute i Europa. Jag tycker att det har fungerat väldigt bra med onlineauktioner, jag har själv köpt hästar på auktion i år och är väldigt nöjd – det fungerade över förväntan. Man märker i Sverige att det blir svårare och svårare att få tag i riktigt bra unga hästar, menar Lisen Bratt Fredricson.

  Första dagen visades hästarna hos Magic Park Stables i Hässleholm, och andra dagen var platsen Eklunda Stuteri i Örebro. Nu ska de utvalda 3-åringarna granskas i sömmarna.
  – Vi har tagit ut ett 20-tal hästar som nu ska veterinärbesiktigas. Vi är ganska hårda, vi måste vara hårdare än en enskild köpare. Det som är nytt för i år är att vi även röntgar rygg och hals, och sedan granskas alla bilder av två veterinärer från Agria. Vi måste vara jättenoga, och det brukar vara någon eller några hästar som faller ifrån efter besiktningen, säger Lisen.

  De uttagna hästarna till vårauktionen kommer att presenteras i slutet av april. Därefter öppnar auktionen för budgivning den 14 maj och stänger den 17 maj.

  Läs mer om SSHS

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden