Sverige
12 juli 2023 08:57
Ridsportplus

85 år av ridsporthistoria

BoksläppSnart stundar boksläpp som täcker en del av svensk ridsporthistoria. Karin Carlsson har intervjuat fjorton ridsportprofiler och sammanställt totalt 85 år av svensk hästsport i en och samma bok. Idag presenteras boken i Falsterbo.

85 år av ridsporthistoria
Karin Carlssons bok där ridsportprofiler i Sverige berättar sin historia.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där Karin Carlsson, som skrivit boken Ridsportprofiler i Sverige, med 14 personer som haft avgörande betydelse för ridsporten

Vem var svårast att intervjua?
− Å, ingen var svår, utan alla ville berätta, och det har blivit 85 år av ridsporthistoria. Inga-May Bylund berättar hur hon lastade sin häst på tåget på 1960-talet för att komma till tävlingen i Vetlanda, och sedan gick med hästen genom stan. Göran Casparsson är 91 år fyllda men har det skarpaste av minnen.

Framsida_bok
Boken kommer finnas till försäljning i Ridsports monter i Falsterbo.

Vad fick dig att skriva boken?
− Som gammal hästtjej har jag lyssnat på otaliga historier från våra ridsportprofiler och även bett dem skriva ner sina berättelser, men nu gjorde jag det i stället. Jag gör absolut inte anspråk på att ha gjort en heltäckande beskrivning av svensk ridsporthistoria, utan det är 14 delar av historien.

Varför är det viktigt att dokumentera det som varit?
− Det är angeläget för att förstå hur allt blev som vi har i dag. Liz Parmler berättar om hennes och Lars arbete med Scandinaviumtävlingarna, och Ulf Rosengren berättar om VM 1990 och om hur fyra förbund blev ett.  Vad hade hänt med ridsporten om det än i dag hade varit fyra förbund?
− Och så blir det en nostalgitripp. Jag fick sitta hemma hos Ulla Håkanson och bläddra i fotoalbum, och hur många har inte köpt russ av Ylva Lovén Swärd? Ylva har dessutom lovat komma till boksläppet i Falsterbo den 12 juli, liksom de flesta av dem som medverkar i boken.

Fakta

Författaren

Karin_carlsson
Karin Carlsson
  • Namn: Karin Carlsson
  • Aktuell som: Författare till boken Ridsportprofiler i Sverige berättar ridsporthistoria. Boken säljs i Ridsports monter i Falsterbo
  • Hästbakgrund: RIK II på Strömsholm, distriktskonsulent i Älvsborg på Ridfrämjandet-tiden, var med och startade Hästyrkesförbundet
  • Bor: Sämsholm i Herrljunga kommun
  • Gör: Pensionär, men lagt 2,5 år på boken. Har ett sto tillsammans med en vän, en irländare som fått föl e Magic Park.
  • Nästa projekt: Kanske en bok nummer två, det finns många kvar att intervjua

    Medverkande: Ingamay Bylund, Göran Casparsson, Jan Fristedt, Åke Hultberg, Ulla Håkanson, Jan Jönsson, Ylva Lovén Swärd, Louise Nathhorst, Roland Nilsson, Liz Parmler, Ulf Rosengren, Sylve Söderstrand, Bo Tibblin, Royne Zetterman.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden