Hästägartips
19 april 2018 15:00
Ridsportplus

Nu är fästingarna här – så skyddar du din häst

BlodsugareNu har fästingarna börjat vakna ur sin vinterdvala och risken finns att det blir ovanligt många fästingar i år. Här finns råd om hur du kan skydda både din häst och dig själv från småkrypen som kan bära på sjukdomar.

Nu är fästingarna här – så skyddar du din häst
Det är framförallt på betet som fästingar kan krypa upp på hästar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Ann-Sofie Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det tjocka lagret snö som har funnits på många håll i Sverige under vintern har skyddat fästingarna i deras vintervila. Därför kan det bli extra många fästingar i år.

    Men det är inte bara vintervädret som avgör detta – hur sommaren blir har större betydelse. Fästingarna gillar inte torka, utan trivs bäst när det regnigt och fuktigt.

    Uppvaknandet börjar när dygnstemperaturen är över fem grader och på flera håll i Sverige är de små krypen redan aktiva och kommer att vara det till i oktober. Fästingar är blodsugare som sätter sig på människor och alla sorters djur – särskilt djur som betar i hagar som helt eller delvis går genom skog.

    Fakta

    Så skyddar du hästen mot fästingar

    Det finns flera olika medel på marknaden som används på olika sätt. Prova dig gärna fram – och tänk på att välja medel som passar just din häst. Långtidsverkande preparat passar bäst på hästar som inte duschas så ofta, till exempel unghästar.
    Håll rent från sly och rator i beteshagen. Där trivs smådjur som sorkar och de har ofta många fästingar på sig.
    En del flugmedel kan också hålla fästingar borta.
    Det finns de som har goda erfarenheter av att slippa fästingar när de ger sina hästar vitlök i olika former.
    Visitera din häst dagligen och ta bort eventuella fästingar så fort du ser dem. Titta särskilt noga där hunden är tunn, till exempel insidan av låren och vid armbågen. Det finns speciella verktyg för fästingborttagning. Försök få bort hela fästingen genom att greppa så nära huden på värddjuret som möjligt och sedan sakta vrida fästingen så att den släpper sitt bett.  

    Den aktiva fästingen sitter ofta någonstans 10-20 centimeter över marken, och väntar på ett värddjur. De känner av rörelser, koldioxid eller dofter från ett passerade djur griper tag i pälsen/huden på den som passerar, biter sig fast och börjar suga blod.

    Fästingar är inte ofarliga. De kan bära på en hel del smittor, både för människor och djur. För hästar är anaplasmos aktuellt (se faktaruta) som människor också kan drabbas av.

    Fakta

    Så skyddar du dig själv mot fästingar

    Ha täckande kläder om du vet att du ska gå genom högt gräs eller i skogen.
    Medel mot mygg och knott kan hålla fästingarna borta.
    Det finns många som har erfarenhet av att det kan hjälpa att äta vitlök eller smörja in sig med preparat som innehåller vitlök.
    Kontrollera dig själv om du vet att du har gått där det finns fästingar, titta extra noga där huden är tunn som i ljumskar och armhåla. Om du har fått en fästing på dig ska du ta bort den så fort du kan. 
    Tänk på att fästingar kan krypa över till dig från din katt eller hund – särskilt om du har dem i sängen. 

    För människor finns också TBE-smittan och borrelia. TBE-viruset, som ger hjärninflammation, förekommer främst på Ostkusten, i skärgården och runt Mälardalen. I dessa områden rekommenderar medicinsk expertis att människor vaccinerar sig. Det finns också flera andra sjukdomar som sprids från fästingar till andra djur, som får och kor.

    Det är svårt att skydda sig och sina djur helt och hållet från fästingar, men det finns goda skäl att göra det för att hålla smittorna borta.

    Fakta

    Anaplasmos på häst

    En smitta som sprids av fästingar och tidigare kallades för ehrlichia.
    Den enda fästingburna smittan som är vetenskapligt belagd på häst.
    Symtomen är hög feber, nedsatt allmäntillstånd, nedsatt aptit, vinglighet och svullnad i benen. Gula slemhinnor kan också förekomma.
    Långt ifrån alla som smittas visar symptom, att en häst har antikroppar mot anaplasmos betyder inte att den är sjuk.
    Provtagning behövs för att kunna ställa diagnos.
    Smittan behandlas med antibiotika.
    Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden