Nyheter
23 september 2018 14:18

Rekordsnabb resa mot Friends: En prins-finalist redan klar

FinalklarÄr Friends årets stora mål så är det. Signe Svensson tog chansen, vann två semifinaler på raken och blev klar för Prins Carl Philips Pris så snabbt det bara gick.

Rekordsnabb resa mot Friends: En prins-finalist redan klar
Signe Svensson har tagit regerande Prins-mästaren Bright Eyes till final. Foto: Privat

Under året har svenska ponnyryttare ridit om segergehäng i medelsvår B och genom dessa säkrat platser till semifinalerna till Prins Carl Philips Pris. Fyra semifinaler går under hösten och de två främsta semifinal-resultaten för varje ekipage räknas in när fyra biljetter för C-ponny och fyra biljetter för D-ponny ska fördelas till den så väldigt eftertraktade finalen på Friends.

Matematiken är enkel: Med segrar i två semifinaler kan man inte få ett bättre resultat att räkna in. Nu har två av fyra semifinaler avgjorts och Signe Svensson slog till – seger i Gagnef och nu seger i Ljungby gav henne och D-ponnyn Bright Eyes en finalbiljett. Två semifinaler återstår alltså, men Signe kan luta sig tillbaka.

Ska njuta

– Det känns jättebra. Nu kan jag släppa det här och bara njuta av att vara klar, säger Signe och berättar att Friends tillsammans med inomhus-SM är målen i höst.

171202kajsabjöretrt
Så här såg det ut när ”Billy” hoppade för seger på Friends med Kajsa Björe. Foto: Roland Thunholm

Lotta Björe-uppfödningen, tidigare framgångsrikt riden av Kajsa Björe köptes i vintras och ekipaget har tävlat sedan februari. C–ponnyn Törnrosa från samma familj har Signe nu haft i ungefär två år.
– Det började med Törnrosa när jag skulle börja rida C-ponny. Jag tränade mer och mer för Lotta, och så småningom blev det Billy när jag skulle gå upp till D-ponny, säger Signe och berättar att de båda ponnyerna har stora personligheter.
–Billy är mer pigg av sig. Han kan ogilla vissa saker och vara tjurig, men inne på banan vet han exakt vad han ska göra. Då är vi i vår bubbla. Billy är lika rolig att rida varje dag, och det är Törnrosa också.

Rutinerad vinnarponny

För Signe, som har tagit SM-guld både i lag och individuellt, blir det premiär på Friends arena på första advent. Bright Eyes har dock tävlat den prestigefyllda finalen förr och vann Prins Carl Philips Pris med Kajsa 2017. Signe konstaterar att det är skönt att hennes ponny vet vad som gäller inne på arenan och hon börjar redan se fram mot vad som väntar.
– Det känns väldigt stort att få rida på Friends – det kommer att bli en riktig upplevelse. Atmosfären, att rida där världsryttare tävlar, kanske få pris av prinsen… Bara att vara med kommer att vara riktigt häftigt.

Fler vinnare

Semifinalen i Ljungby av Prins Carl Philips Pris för kategori C vanns av Izabelle Stolth och Steel Flight. Tävlingarna toppades i dag med medelsvår A. I kategori C segrade Ida Selin med Fredbos Mesterix, följd av Ellen Selin med Sparkling va va Boom. I kategori D vann regerande svenska mästarna Philip Svitzer och Zabrino, följd av Prinsfinal-klara Signe Svensson och Bright Eyes.

I kategori B:s första medelsvår B kom Linn Arvidsson etta med Eivor och dessutom tvåa med Stings Yaris. Ellen Hammarström och Tullohea Minnie vann lördagens medelsvår B. Söndagens medelsvår B toppades av fredagsvinnare Linn Arvidsson, nu med Stings Yaris.

Resultat

SM ponnyhoppning Billdal
Linn Arvidsson, här med Eivor, hade en lyckad helg i Ljungby. (Arkivbild) Foto: Fredrik Jonsving

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden