Dressyr
25 juni 2019 13:36
Ridsportplus

Hess hittade medaljhopp bland kandidater till UVM

UnghästmönstringNivån på ekipagen har höjts överlag, och i samlingen finns en häst som mycket väl kan ha medaljchanser. Det var budskapet från domar- och tränarveteranen Christoph Hess som nu är i Sverige för att coacha de unga dressyrhästarna som hoppas på en plats i Unghäst-VM.

Hess hittade medaljhopp bland kandidater till UVM
Lovorden haglade över Zapp VS, (val f. 2014 e Blue Hors Zack u Bella Donna (48) (SWB) – Don Primero, riden av Angelica Byström. Foto: LIna Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Christoph Hess har dömt både unghäst-VM och tyska Bundeschampionatet, och är dessutom mannen bakom filosofin ”The happy athlete”. Just nu är han i Sverige för att hålla symposium och individuell programridning för de ekipage som nominerats till unghäst-VM i dressyr för 5-, 6- och 7-åriga hästar. På måndagen gästades Strömsholm och i dag tisdag Flyinge.

    Therese Tällberg – Braveheart (swb) Val F. 2014 E Sir Donnerhall I U Myrra (50) (swb) - Blue Hors Hertug, ägare Och Uppfödare Cecilia Svedberg
    Therese Tällberg och Braveheart (SWB val f 2014 e Sir Donnerhall I u Myrra – Blue Hors Hertug, uppf o äg Cecilia Svedberg) Foto: Lina Nydahl

    Christoph Hess var imponerad av kvaliteten på flera av de hästar han såg på Strömsholm. Lovorden haglade framför allt över Zapp VS, (val f. 2014 e Blue Hors Zack u Bella Donna (48) (SWB) – Don Primero, uppf/äg Vikestallet AB). Hästen rids av Angelica Byström och ekipaget är så bra att de kan vara med i medaljstriden, spådde den tyske nestorn.
    − En fantastisk häst på alla sätt, dessutom exemplariskt förberedd för uppgiften, berömde han efter ritten.

    Öppet för framtidsekipage

    Ekipage både från den ”korta” och ”långa” listan deltar i de frivilliga programridningarna för Christoph Hess, som arrangeras för andra året i rad.
    − Vi har bjudit in både de nominerade och en del ekipage som vi tror kan vara aktuella för unghäst-VM längre fram, eller som helt enkelt bedöms som lovande framtidsekipage, säger Bo Jenå, förbundskapten i dressyr och tillsammans med SWB:s Jan-Ove Olsson ansvarig för uttagningarna till unghäst-VM.

    1005-1006 Jan-ove Olsson Och Bo Jenå Var Också På Plats Och Följde Programridningarna Noga.
    Jan-Ove Olsson och Bo Jenå följde programridningarna noga. Foto: Lina Nydahl

    Hess symposium inleddes båda dagarna med en avsutten genomgång tillsammans med de nominerade, deras team och uttagningskommittén. Föredrag om UVM och hållbar matchning av unga dressyrhästar mot toppsporten stod på agendan. Ekipagen fick därefter rida upp det aktuella programmet för Christoph Hess, som själv i många år dömt både unghäst-VM och det tyska Bundeschampionatet.
    − Det är en bra avstämning både för oss och för ekipagen som nu har Falsterbo kvar att rida innan vi slutligen presenterar vilka som tas ut att representera Sverige, säger Jan-Ove Olsson.

    1007 Mikaela Alderin-danielsson – Valenzio Raa, Val F. 2014 E Sezuan U Aquila T (23) (swb) – Carland, ägare Sofia Ridderstad Och Mikaela Aldrin Danielsson, Uppfödare Maria Leijon
    Mikaela Alderin Danielsson och Valenzio Raa, (val f 2014 e Sezuan u Aquila T – Carland, uppf Maria Leijon, äg Sofia Ridderstad och Mikaela Alderin Danielsson. Foto: Lina Nydahl

    Blyga svenskar

    1012-1~1
    Christoph Hess tillsammans med Bo Jenå och Jan-Ove Olsson som ansvarar för den svenska uttagningen till unghäst-VM i Ermelo i augusti. Foto: Lina Nydahl

    Hess tyckte efter programridningen på Strömsholm att nivån på de svenska ekipage som nominerats till UVM är högre än tidigare år.

    −Både när det gäller hästarnas talang men också hur de visas. De svenska ryttarna har varit lite blyga tidigare, något som inte fungerar om du vill tävla på nivån som är i Ermelo.
    − Vi har idag fått se en hel del riktigt bra hästar och även riktigt bra ryttare, vilket är en viktig aspekt för att hästen ska visa sig på bästa sätt. Flera av svenskarna är i år så bra att de kan göra riktigt bra resultat i Ermelo och även fortsättningsvis i den internationella toppsporten om hästarna fortsätter matchas på ett bra sätt.

    Flera av svenskarna är i år så bra att de kan göra riktigt bra resultat i Ermelo
    Christoph Hess

    SWB:s huvudsponsor Agria Djurförsäkring och riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm står bakom arrangemanget vars syfte är att bidra till en långsiktig och hållbar matchning av talangfulla unga hästar.

    Unghäst-VM i dressyr avgörs i holländska Ermelo 1 – 4 augusti.
    Här kan du läsa vilka SWB-hästar som är nominerade.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden