Dressyr
31 maj 2019 11:48
Ridsportplus

Unghäst-VM: Hög ribba när svenska ekipagen sållas ut

Uttagning pågårArbetet med att hitta svenska kandidater till unghäst-VM i dressyr är i full gång. Efter Strömsholm offentliggörs de nominerade, som före den slutliga uttagningen synas i sömmarna av ingen mindre än tyske dressyrnestorn Christoph Hess.
– Ribban är hög och det beror på att vi vill ha en fin representation för svensk avel och för svensk ridsport, säger Jan-Ove Olsson som tar ut ekipagen tillsammans med Bo Jenå.

Unghäst-VM: Hög ribba när svenska ekipagen sållas ut
Jeanna Högberg och Christina Olssons Astoria var ett av de svenska ekipagen på unghäst-VM 2018. ArkivFoto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Under våren har SWB arrangerat programridningar för de ekipage som aspirerar på en plats till unghäst-VM i holländska Ermelo den 1-4 augusti. Förra veckan reds i Flyinge den första av de två obligatoriska tävlingarna, den 6 juni är det dags för den andra som hålls på Strömsholm.

  – Efter Strömsholm släpper vi listan med de nominerade ekipagen. Vilka som sedan får biljett avgörs vid den slutliga uttagningen efter Falsterbo Horse Show i juli. Fyra platser i vardera årskull står på spel, säger Jan-Ove Olsson från SWB som tillsammans med Bo Jenå från Svenska Ridsportförbundet agerar uttagningskommitté.

  Nivån på de hästar som hittills visat upp sig är hög, enligt Olsson.
  – Jag tycker det känns intressant och ser lovande ut så här långt. Vi har ett antal ekipage som var med förra året, några som var nära att tas ut och några som är helt nya, det är en rolig blandning, säger han.

  Flera av ekipagen som siktar på en biljett deltog i SWB Trophy på Gothenburg Horse Show i april.
  – Även om de där tävlade på svårighetsgraden de befann sig på i fjol, gav det ekipagen en bra möjlighet att testa miljön på en stor arena, med mycket publik. Det är en viktig aspekt att ta med sig inför uttagningen till unghäst-VM, säger Olsson som konstaterar att deltagarantalet varierar en hel del i de olika åldrarna.

  Vi har många 5-åringar till Strömsholm, ganska få 6-åringar och lite fler 7-åringar.

  – Vi har många 5-åringar till Strömsholm, ganska få 6-åringar och lite fler 7-åringar, säger han och fortsätter:
  – 6-åringarna har det tuffast så det är inte onormalt få utan så det brukar se ut. Det är en stor svårighetsgrad upp från det de gör som 5-åringar. Det är sedan förhållandevis lätt att klättra till nivån för 7-åringar och vi har flera tidigare deltagare som tagit det klivet i år vilket är spännande att följa.

  Dressyr
  Hög ribba och hög nivå på ekipage hittills, enligt Jan-Ove Olsson. Foto: Roland Thunholm

  Ridning för Hess

  De som nomineras efter Strömsholmstävlingen bjuds in till individuell programridning för Christoph Hess som kommer till Strömsholm och Flyinge den 24 och 25 juni.

  Hess har tidigare dömt unghäst-VM och var under flera års tid en av huvuddomarna vid tyska Bundeschampionatet, liksom utbildningschef på det Tyska Ridsportförbundet.

  SWB:s huvudsponsor Agria Djurförsäkring och riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm står bakom arrangemanget vars syfte är att bidra till en långsiktig och hållbar matchning av talangfulla unga hästar.
  – Det blir en bra mönstring inför den slutliga uttagningen och värdefullt att höra Hess omdömen, säger Jan-Ove Olsson.

  Ribban ligger högt

  För att alls bli aktuell för att nomineras måste man ha ridit på minst 75 procent i respektive unghästklass.
  – Ribban är hög och det beror på att vi vill ha en fin representation för svensk avel och för svensk ridsport. Det ska också finnas en rimlig chans att ta sig till final för de hästar vi väljer att skicka, säger Olsson som de närmaste veckorna tillsammans med Bo Jenå granskar varje resultat bland de aktuella ekipagen.

  – Vi gör inför nomineringen en sammanvägning med fokus på de senaste resultaten i alla starter. Det är formkurvan nu på sluttampen som är viktig, toppen vill vi ju se i Ermelo i augusti.

  Vilka får representera Sverige?
  Alla 5-, 6- och 7-åriga hästar som är grundregistrerade i SWB:s stambok är berättigade att representera Sverige i unghäst-VM i dressyr. Hästen kan vara utlandsägd och/eller riden av utländsk ryttare.

  Fakta

  Sammanfattad tidsplan

  • April och maj: Inventering med programridning
  • April och maj: Unghästkval i landet enligt tävlingstermin som underlag för uttagning
  • 22 maj: Tävling Flyinge, mönstring och första selektering
  • 6 juni: Tävling Strömsholm, mönstring och första selektering
  • Juni: Offentliggörande av nominerade ekipage
  • 6-14 juli: Falsterbo Horse Show, slutlig selektering och offentliggörande av uttagna ekipage
  • Vecka 30: Obligatorisk programridning
  • 1-4 augusti: Unghäst-VM i Ermelo  

  Källa: SvRF

   

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden