Dressyr
28 februari 2019 17:13

Stopp för utländska hingstar under svensk flagg på unghäst-VM

UttagningarTidigare har hingstar som inte är grundregistrerade i SWB kunnat tävla unghäst-VM i dressyr för Sverige. Detta ändras inför årets mästerskap.

Stopp för utländska hingstar under svensk flagg på unghäst-VM
Total Hope och Pernilla André Hokfelt vid unghäst-VM 2018. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Tidigare har hingstar som är aktiva inom SWB-avel kunnat få dispens från kravet på grundregistrering i SWB. Ett av de senaste exemplen är Total Hope (OLD hingst e Totilas-Don Schufro), som med Pernilla André Hokfelt tog bästa svenska placeringen 2018 då han blev nia.

Inför kommande unghäst-VM försvinner möjligheten till dispens och alla hästar i den svenska dressyrtruppen ska således vara grundregistrerade i SWB.

Svenska Ridsportförbundet förklarar saken skriftligt:
”Berättigade hästar Alla 5-, 6- och 7-åriga hästar som är grundregistrerade i SWBs stambok är berättigade att representera Sverige i Unghäst-VM i dressyr. Hästen kan vara utlandsägd eller riden av utländsk ryttare.

Möjlighet till dispens från kravet avseende grundregistrering hos SWB för icke svenskfödd avelshingst utgår, platserna går oavkortat till hästar grundregistrerade i SWB.

De utlandsregistrerade avelshingstarna har möjlighet att delta på sitt respektive avelsförbunds kvot genom uttagning via respektive förbunds regelverk.”

Förtydligande från SvRF:
”De utländska hingstarna representerar inte Sverige utan sitt eget avelsförbund. SWB måste meddela FEI att de avsäger sig plats för annat avelsförbund och vi behöver söka tillstånd från det förbundet och de får en plats extra. Så även om de utländska hingstarna deltagit i vår process så tävlar de på plats för sitt moderförbund och inte SWB.”

Unghäst-VM i dressyr 2019 avgörs de fyra första dagarna i augusti och den svenska truppens ekipage tillkännages under Falsterbo Horse Show.

Länk till bestämmelser, uttagningsplan med mera

Fakta

Om dispensen

Så här löd stycket gällande den nu borttagna möjligheten till dispens inför tidigare uttagningar:

”Dispens från kravet avseende grundregistrering hos SWB kan beviljas en icke svenskfödd hingst under förutsättning att samtliga krav nedan är uppfyllda:

• Hingsten ska vara svenskägd och riden av ryttare med svenskt medborgarskap
• Hingsten ska vara licensierad och aktiv i SWB avel
• Uttagningskommittén ska anse att hingsten har betydligt bättre egenskaper än svenskregistrerade hästar i samma årskull”

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden