Dressyr
5 juli 2018 19:30
Ridsportplus

Total Hopes uttagning till unghäst-VM väcker frågor

OmdiskuteratTotal Hopes nominering till unghäst-VM väckte vissa frågor.
− Det står i reglerna att hästen ska vara svenskägd, men det är inte definierat i reglerna hur stor andel av hästen som ska vara svenskägd, säger Mats Eriksson, elitsamordnare för dressyrfrågor.

Total Hopes uttagning till unghäst-VM väcker frågor
Total Hope (f -12 e. Totilas u. Weihegold ue. Don Schufro) blev 2016 Bruksprovsvinnare och 2017 svensk champion för 5-åriga dressyrhästar. Han är stationerad på Flyinge och rids av Pernilla André Hokfelt. På bilden med Heike Klausing. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I måndags presenterades de hästar som nominerats för att få delta i unghäst-VM i dressyr. Det höjdes ett och annat förvånat ögonbryn när sexåriga hingsten Total Hope fanns på listan.

Regelverket säger att hästar som ska representera Sverige ska vara grundregistrerade i SWB. När det gäller hingstar kan de vara utlandsfödda men ska i så fall vara svenskägda. Total Hope är uppfödd i Tyskland och enligt Blup ägd av Paul Schockemöhle Pferdehaltung GmbH.

I våras köpte danska HP Sporthorses in sig i hingsten. Att någon del av hästen skulle vara svenskägd var inte känt för de flesta.

”Märkliga signaler”

−Hur ska förtroendet bevaras för uttagningssystemet när det så tydligt finns hästar som får specialbehandling? Jag tycker detta sänder ut märkliga signaler, säger en uppfödare som Ridsport varit i kontakt med.

På Ridsportförbundets lista över de nominerade hästarna stod svenskregistrerade bolaget PS Flyinge & Partners angivet som ägare av Total Hope.

När Ridsport ställer frågor till Paul Schockemöhles stuterichef Christoph Hinkel blir svaret att Total Hope har tre ägare, det tyska stuteriet, danska HP Horses och alltså även PS Flyinge & Partners.
− Total Hope har alltid varit delägd av PS Flyinge & Partners, och sedan i år är också Lone B. Henriksen och HP Horses delägare, skriver han.

”Enligt regelverket”

Mats Eriksson
Mats Eriksson. Foto: Roland Thunholm

− Vi har fått bekräftelse på att PS Flyinge&Partners är delägare i Total Hope. Det står i reglerna att hästen ska vara svenskägd, men det är inte definierat i reglerna hur stor andel av hästen som ska vara svenskägd, säger Mats Eriksson, elitsamordnare för dressyrfrågor på Svenska Ridsportförbundets kansli, och den som sköter administrationen kring uttagningen.

−Vi anser att allt är som det ska enligt regelverket, säger Mats Eriksson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden