Ridsport Play, Sportnytt
28 februari 2021 13:20
Ridsportplus

Banbyggaren – dirigenten som skapar bra tävling

Teknik på hinderSporter utvecklas. Inom hoppning handlar mycket om utvecklingen framförallt om banbyggnation. A-banbyggaren Fredrik Malm, som designade finalbanorna i Kungsbacka i helgen, berättar mer.

Banbyggaren – dirigenten som skapar bra tävling
Fredrik Malm designade finalbanorna i Kungsbacka i helgen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hindren har förändrats under en längre period. Metoderna att ge hästar och ryttare bra upplevelser har också förändrats. Mindre kraft, mer teknik är grunderna.

    I Kungsbacka under ATG Riders League och Lövsta Future Challenge höll Fredrik Malm i taktpinnen.

    Fredrik Malm är en av de yngre A-banbyggarna i Sverige. Men han har redan byggt mästerskap och är på väg att göra internationell karriär. Dessutom sitter han med i förbundets banbyggargrupp.

    Här kan du höra hans tankar inför finalerna i Kungsbacka.

    Förändringens vind

    En tillbakablick kan behövas. Tidigare byggde hoppning mycket på kraft, styrka och inte minst mod hos ryttaren. Hästen skulle även den ha kraft och vara modig.

    Så kom hästvälfärd och utbildning in i hoppningens värld.

    Hinder som lättare faller. Mer teknik som krävs i ridningen och ryttare och hästar som lämnar arenan med positiva erfarenheter som bygger upp på sikt. Hinderskållorna har modifierats så att bommarna ramlar ur lättare. Hästarna måste vara mer försiktiga.

    – Det är klart att det är en utmaning att bygga, säger Fredrik Malm, som tar god tid på sig att mäta och instruera banpersonalen.

    Alla måste ju veta vilka regler som gäller.

    Många vill tycka till

    I dag kan banbyggarna mycket om hästens beteende och reaktioner. En banbyggare leker också med färg, form, distans och inte minst underlag. Allt ska vara optimalt.

    Ryttarna vet ofta vilka linjer en banbyggare följer. Inför mästerskap studeras banbyggarens tidigare design noga och vissa ryttare har givetvis favoriter i banbyggarkåren.

    Hur ska hästar och ryttare byggas upp med banbyggarens hjälp? Självklart vill ryttare med stor erfarenhet ge sin synpunkt på banorna. Underlag och sträckningar diskuteras. Hur hindren placeras i förhållande till varandra är en viktig faktor och hur de står i förhållande till väggar och läktare.

    Det finns ytterligare en faktor. Publiken ska också bjudas på stor sport.
    Det betyder att banbyggaren ska använda hindermaterialet och se till att det blir en upplevelse för samtliga inblandade.

     

    Här är finalskissen från ATG Riders League Grand Prix. Klassen, som gick över 1,50-hinder,  vanns av Jens Fredricson på hästen Markan Cosmopolit (SWB val f 2011 e Cohiba-Calido I, uppf Sören Savgren, äg Markan Strömsholm).

    När du summerar tävlingarna i Kungsbacka, vad är du då nöjd med?

    – Att vi har bjudit på god sport. Att hästar och ryttare får med sig något positivt, säger Fredrik Malm.

    Här kan du läsa mer om utbildningen för svenska banbyggare.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden