Sportnytt
1 december 2020 09:01

GHS siktar på finaler – nationella klasser flyttas

GHS 2021Med fyra månader kvar till Gothenburg Horse Show pågår arbetet för fullt för att kunna genomföra världscupfinaler i hoppning och dressyr - trots att väldigt få kval har ridits. Ett steg på vägen till att göra tävlingen coronaanpassad är att minska antalet klasser, och därför flyttas nu flera av de nationella finalerna.

GHS siktar på finaler – nationella klasser flyttas
Arrangören planerar för att kunna genomföra finalerna - med eller utan publik. Foto: Natalie Greppi/GHS

– Det är såklart extremt svårt att planera när förutsättningarna hela tiden ändras, det enda vi säkert vet är att det kommer bli annorlunda. Vi är vana vid att skapa evenemang där människor får mötas, nu blir det viktigaste att säkerställa att människor kan hålla avstånd. Det innebär att vi måste se över det vanligtvis så fullspäckade programmet i Scandinavium och minimera antalet personer som är på plats samtidigt, säger Erika Olsson, projektledare för Gothenburg Horse Show, i ett pressmeddelande.

De klasser som flyttas från Göteborg och Scandinavium till Billdal Horse Show 25-28 mars 2021, är Sverigeponnyn, Arena Youth Tour och hoppningens SWB Trophy. Dressyrfinalen i SWB Trophy kommer att ridas hos Strömsholms Ridsportförening i samband med elittävlingarna 4-7 februari 2021.

– Med den här förändringen säkrar vi att de ryttare som kvalificerar till finaler i våra nationella klasser kommer att få rida finalerna, vilket är viktigt för oss. Vi kommer såklart att ta hand om våra ekipage på ett sant GHS-manér och kommer göra vårt yttersta för att ekipagen fortsatt ska känna sig som en del av Gothenburg Horse Show, säger tävlingsledaren Tomas Torgersen.

Fokus på finalerna

Det jobbas nu, i samband med FEI, på nya regler för vilka ekipage som kvalar till världscupfinalerna, efter en säsong med många inställda kvaltävlingar. Enligt pressmeddelandet har FEI siktet inställt på att genomföra finalerna – med eller utan publik.

– Med tanke på att vi har ett OS sommaren 2021 att förbereda oss för så är det otroligt viktigt att världscupfinalerna går att genomföra. Ryttarna behöver ha konkreta mål att jobba mot, och för mig och mina förbundskaptenkollegor är världscupfinalen ett viktigt delmål där vi får möjlighet att testa våra ekipage, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten i hoppning.

Tanken är att ATG Riders League och Lövsta Future Challenge ska ridas i Scandinavium tillsammans med världscupfinalerna och andra internationella klasser 31 mars-4 april 2021.

Arrangören meddelar att biljettsläppet skjuts upp tills vidare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden