Sportnytt
4 november 2020 15:34

GHS-generalen: ”Riktigt nattsvart läge”

OsäkertÅrets världscupfinaler i Las Vegas ställdes in på grund av pandemin. Fem månader bort står Göteborg som värd. Men är det ens möjligt att rida världscupfinal när kvalen försvunnit – i ett folktomt Scandinavium? "Helt omöjligt är det inte", säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show, till SVT Sport.

GHS-generalen: ”Riktigt nattsvart läge”
Världscupfinalerna är minst sagt i fara. Foto: Natalie Greppi/GHS

– Just nu är det ett riktigt nattsvart läge, men vi håller det så öppet som möjligt, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show, till SVT Sport.

Både Mechelen och Bordeaux har i dagarna ställt in sina världscupkval i december och februari. Därmed återstår endast Leipzig efter att 12 av 13 arrangörer i den västeuropeiska ligan strukit sig från hoppningens tävlingskalender på grund av pandemin. Om även Leipzig utgår återstår endast själva finalen i Göteborg och Scandinavium den 31 mars-4 april 2021.

Att arrangera en final när kvalen är borta är dock inte omöjligt, enligt Tomas Torgersen. Men uttagningsproceduren blir väldigt annorlunda när det kommer till fördelningen av de 18 platserna som tillhör den västeuropeiska ligan.

– En modell där platserna fördelas och de berörda nationerna kommer att få ta ut ryttare, ungefär som till ett mästerskap, tror jag går att hitta. Skillnaden blir att förbundskaptenerna får engagera sig och ta ut ryttarna. Som arrangör skulle Sverige har rätt till två platser av de 18. Normalt får man en plats som arrangör och så har vi Peder Fredricson bland de tio bästa på världsrankningen. Men det är en hypotetisk diskussion vill jag tillägga, säger Tomas Torgersen till SVT Sport.

– Det viktiga med dagens budskap är att vi ändå jobbar på. Vi vänder på alla stenar och alla möjligheter – och vi känner också ett ansvar för att genomföra Sverigeponnyn och de olika nationella cuper, där det har ridits kval runtom i landet, säger GHS-generalen till Ridsport.

Beskedet om huruvida det ska bli en hästshow med dubbla världscupfinaler lär inte dröja alltför länge.
– Jag tror inte vi kan dra det längre än till årsskiftet, men jag tror inte att vi kan vänta så länge.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden