Sportnytt
10 april 2022 10:03
Ridsportplus

FEI: ”Delar av vår värld måste lära om när det gäller hästhantering”

Öppet FEI-samtal Efter de senaste skandalerna inom ridsporten planerar Internationella ridsportförbundet FEI en kommission som sätter hästvälfärden i fokus. ”Delar av ridsportvärlden måste lära om och inse att beteenden som var accepterade tidigare inte får förekomma i dag”, säger FEI:s ordförande Ingmar De Vos, som också välkomnar hästskötarna som en samarbetspartner till FEI.

FEI: ”Delar av vår värld måste lära om när det gäller hästhantering”
FEI:s ordförande Ingmar De Vos och generalsekreterare Sabrina Ibáñez. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Nu ska FEI ta ytterligare ett steg i arbetet för hästvälfärd och tillsätta en oberoende kommission. Det berättade FEI:s ordförande Ingmar De Vos vid ett runda bords-samtal för en utvald samling ridsportmedia, varav Ridsport var en, i samband med världscupfinalen i Leipzig.

    Under den senaste tiden har internationell ridsport skakats av bilderna från Ludger Beerbaums barrering av hästar, liksom av Mark Todd som tog en gren och piskade på en häst som inte gick ned i vattnet. Lite längre tillbaka finns andra exempel på brott mot hästvälfärden som begåtts av internationella ryttare.

    Utbildningsbehov inom hästvärlden

    Problemet för FEI är att organisationen inte har några verktyg för att ingripa vid händelser som sker utanför tävlingsplatserna, och därför tillsätts en kommission för att komma vidare när det gäller hästvälfärd.

    FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez berättade att kommissionen kommer att ha olika fokusgrupper, som belyser hästvälfärd ur ett forskningsperspektiv, men också ser över kommunikationskanalerna och vilken utbildning som behövs – inom och utanför hästvärlden.
    − Delar av ridsportvärlden måste lära om och inse att beteenden som var accepterade tidigare i historien inte får förekomma i dag, sade Ingmar De Vos.

    Vi kan inte bara se till vår egen bubbla utan hitta oberoende människor
    Ingmar De Vos

    Just nu pågår arbetet med att hitta en oberoende person som kan leda kommissionen.
    − Vi kan inte bara se till vår egen bubbla, utan hitta väl respekterade och oberoende människor som kan berätta för oss hur vi kan arbeta med vårt regelverk, sade De Vos.

    Eftersom kommissionen ännu inte är tillsatt kommer det troligen inte att lämnas någon rapport därifrån till årets General Assembly, FEI:s årsmöte, i november, utan först till 2023.

    − Det måste få ta tid, och kommissionen måste också få frihet att avgöra vad de ska göra och hur de vill lägga upp arbetet, sa Ingmar De Vos.

    Tävlingsgroomar blir partners till FEI

    Om bara ett par veckor arrangeras FEI:s Sports Forum i Lausanne, den stora mötesplatsen för ryttare, nationella förbund, tävlingsarrangörer, andra intressenter, och FEI.
    Där kommer det att deklareras att nybildade organisationen för hästskötare, The International grooms association, blir en samarbetspartner till FEI.
    −  Det handlar om att skapa ett ramverk utifrån insikter om skötarnas rättigheter och arbetsvillkor. Hästskötarna har tidigare varit om inte negligerade, så inte direkt sedda som de mest viktiga, sade Ingmar de Vos, och slog fast att tävlingsarrangörerna har en nyckelroll i detta.

    Vi vill skapa en medvetenhet hos arrangörerna om att förbättra situationen för skötarna
    Ingmar De Vos

    − Vi vill skapa en medvetenhet hos arrangörerna om att förbättra situationen för skötarna. Det kan exempelvis handla om hur tidsprogrammet läggs för showerna, sade de Vos och påpekade att långa tävlingsdagar sliter inte bara på skötarna, utan också på ryttarna, hästarna och funktionärerna.
    − Jag är glad över att vi nu kommer att formalisera relationen med International grooms association, som FEI varit med och tagit initiativ till, sade Ingmar de Vos, som också berättade att han kommer att kandidera för ytterligare ett omval som FEI:s ordförande inför General Assembly i höst.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden