Sportnytt
11 januari 2022 21:28

Ludger Beerbaum ertappad med barrering

SkandalFilmer som den tyska nyhetssajten RTL delat visar när flerfaldiga OS-ryttaren Ludger Beerbaum tillsammans med en medarbetare slår flera av sina hästar på benen under träning.

Ludger Beerbaum ertappad med barrering
Ludger Beerbaum och hans medarbetare har fångats på flertalet filmklipp som tydligt visar hur påkar slås mot hästarnas ben när de hoppar. Foto: Stefano Grasso/LGCT

Det är en person med insyn i Ludger Beerbaums verksamhet som filmat och delat med sig av klippen till RTL News. På tisdagskvällen sände tv-kanalen ett längre inslag om OS-ryttaren och träningsmetoderna som syns i klippen.

Tidningen uppger att de jobbat i två år, tillsammans med den världskände grävande journalisten Günter Wallraff, för att få fatt i bevisningen mot ryttaren.

Ludger Beerbaum har flertalet mästerskapsmedaljer och tog bland annat OS-guld i Barcelona 1992.

”Falska anklagelser”

Ludger Beerbaum kommenterade på onsdagen klippen och inslaget på sin hemsida och menar att det handlar om falska anklagelser.

Hoppryttaren skriver att det som syns i klippen handlar om så kallad ”touchieren”, eller ”touching” på engelska, vilket är tillåtet som träningsmetod i Tyskland. Uttalandet får dock mothugg från flera tyska experter som RTL pratat med.

Även det internationella ridsportförbundet FEI har varit skarpt kritiska till metoderna som syns på klippen. I ett uttalande som du kan läsa mer om här skriver förbundet att ”träningsmetoderna som visas i RTL:s videoklipp är helt oacceptabla sett ur ett hästvälfärdsperspektiv och bryter mot FEI:s regler”.

Fakta

Detta är barrering

  • Varje form av barrering är förbjuden såväl under träning som på tävling.
  • Med barrering menas alla aktiva handlingar med eller utan tekniska hjälpmedel som kan antas åstadkomma fysisk smärta hos hästen i syfte att tvinga hästen att hoppa högre eller försiktigare. Alla former av barrering kan inte direkt beskrivas i tävlingsreglementets text, men betyder att ryttaren eller medhjälpare, för vilken ryttaren är ansvarig, slår eller sparkar på hästens ben med något, oberoende med vad eller av vem.
  • Barrering kan också betyda att medvetet förmå hästen att slå sig, antingen genom att bygga hinder för stort och/eller för långt, markera falsk marklinje, placera travbommar eller delar av kombinationer på falska avstånd, ”pulla” (hålla emot och försvåra avsprång) hästen in i hinder eller på något annat sätt göra det svårt eller omöjligt för hästen att övervinna ett hinder utan att slå ned det.
  • Ingen person får hålla i eller beröra någon del av hindret under språnget.

Hoppryttaren har varit i blåsväder gällande hästvälfärd även tidigare. I samband med att tyskarnas hantering av mediciner och otillåtna preparat avslöjades under OS i Hongkong sade ryttaren så här i en tysk tv-sändning:

– Det som inte har upptäckts är tilllåtet.

Här kan läsa mer om RTL:s dokumentär (på tyska)

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden