Sportnytt
16 november 2021 19:25
Ridsportplus

IOK tvingar ridsporten ha kvar tremannalagen

OmdebatteratHur många ekipage OS-lagen ska bestå av är inte förhandlingsbart. Det framgår av ett brev från Internationella Olympiska Kommittén till FEI. IOK radar upp flera skäl till detta. Hästvälfärden finns inte med bland dessa.

IOK tvingar ridsporten ha kvar tremannalagen
Tre i varje lag på OS, något annat är inte förhandlingsbart, förklarar IOK. Foto: FEI/Kai Försterling

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När FEI:s årsmöte i morgon onsdag ska besluta kring regler för nästa OS, är den hetaste frågan redan på förhand avgjord – av en annan organisation. Det handlar om tremannalagen, där ett antal starka ridsportnationer i skarpa ordalag har krävt en återgång till lag med fyra ekipage och ett strykresultat.

“Med fyra i laget blir det vänligare mot hästen eftersom mindre press sätts på ryttaren om ekipaget gör ett misstag eller om ryttaren känner att denne inte bör fortsätta en dålig runda. Med tre i laget löper ryttare risk att kräva för mycket av sin häst eftersom ryttaren vet att hen måste fullborda rundan för att inte nationen ska åka ur tävlingen. Risken är stor att hela laget utesluts med tremannalag, och därmed är år av ansträngning förgäves”, skrev det tyska ridsportförbundet i sitt remissvar, och flera andra förbund kom med liknande kommentarer.

FEI-kommittéerna står bakom tremannalag

Men FEI:s grenkommittéer för de tre OS-grenarna har alla ställt sig bakom tanken på tremannalag, mer eller mindre frivilligt enligt svaren.

Hoppkommittén skriver att kommittén inte kommit fram till ett enhälligt beslut, men att man efter brevet från IOK gått med på att följa IOK:s rekommendationer.

Dressyrkommittén säger enhälligt att det nya OS-formatet som helhet innebar en succé för dressyrens del, och hela kommittén ställer sig bakom principen med tremannalag eftersom det ger så många nationer som möjligt en plats i lagdressyren, och tävlingen blir mer spännande och oförutsägbar.

Fälttävlanskommittén är mer rakt på sak. Kommittén konstaterar att principen om tre deltagare i laget är ett icke förhandlingsbart krav från IOK:s sida.

IOK vill se fler deltagarnationer i ridsport

Vad var det då Internationella Olympiska Kommittén skrev i sitt brev till FEI?
I brevet daterat 3 november skriver IOK:s sportchef Kit McConnell om de positiva följderna av att vara tre i lagen i ridsportgrenarna.

Dessa positiva följder är enligt IOK att tre i laget ger rum för fler nationer. Med fler deltagarnationer får sporten fler följare och fler engagerade, och därmed bättre möjligheter för marknadsföring av ridsporten i OS i större områden.
Varje resultat påverkar slutresultatet, vilket är i linje med snart sagt alla andra OS-grenar.
Det blir mer begripligt för den globala publiken och sätter fokus på skicklighet och förmåga hos var och en av de tävlande, samt att det gör förutsättningarna mer rättvisa och likartade för alla deltagande nationer, och jämnar ut oddsen mellan stora och små ridsportnationer.

Den starka kritiken mot hästvälfärden med tremannalag tas inte upp av IOK, som avslutar brevet med att välkomna förslag från FEI gällande kvalifikationssystem och tävlingsupplägg för OS 2024 så länge principen om tre deltagare i laget är grunden.

I morgon tas detta och mycket annat upp till beslut på FEI:s årsmöte, General Assembly, som hålls i Antwerpen.
Här kan du följa årsmötet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden