Hoppning
17 augusti 2021 21:49

Rodrigo Pessoa: ”Jag hoppas FEI lyssnar den här gången”

FörändringNär FEI och IOK, den internationella olympiska kommittén, inledde diskussionerna om ett nytt olympiskt format för hoppningen för flera år sedan mötte det genast motstånd från hoppkommittén och flera ryttare. Nu ryter rutinerade Rodrigo Pessoa ifrån i en lång intervju med World of Showjumping.

Rodrigo Pessoa: ”Jag hoppas FEI lyssnar den här gången”
Hopparenan på OS i Tokyo. Foto: FEI/Arnd Bronkhorst

Den internationella hoppkommittén motsatte sig förslagen om att dra ner på antalet ryttare i varje lag, och att därmed ta bort chansen att räkna bort ett ekipage, samt att det individuella mästerskapet skulle gå före lagtävlingen.

Steve Guerdat, Eric Lamaze, Cian O’Connor, Kevin Staut, Max Kühner, Ludger Beerbaum och jag, alla vi ryttare varnade FEI för vilka katastrofala följder det nya formatet skulle kunna få. Men FEI valde ändå att genomföra ändringen. Vi ryttare visste att det som hände i Tokyo skulle hända, för vi har levt dygnet runt i den här sporten under nästan hela våra liv. Ingen behövde en kristallkula för att se att det här skulle bli en katastrof”, säger Rodrigo Pessoa till World of Showjumping.

Pessoa, med erfarenhet från sju OS och med otaliga medaljer, syftar på det faktum att flera ryttare åkte över halva jordklotet med sina hästar – för en enda start. Lagryttare tvingades pressa sina hästar för att ta sig i mål, då inget resultat längre får räknas bort. Det nya formatet innebar också att Sverige kom till guldomhoppningen mot USA med två fler hoppade rundor per ekipage än motståndarna, eftersom ingen av de amerikanska ryttarna tog sig till den individuella finalen.

”Vi hade stora vinnare i Tokyo, men systemet var orättvist. Att ha den individuella tävlingen först är meningslöst. I slutänden var det tur att svenskarna vann över ett icke fungerande system – det vi såg från de svenska ryttarna i Tokyo kommer vi aldrig någonsin att få uppleva igen. Under mindre än en vecka hoppade de tre svenska hästarna 86 hinder var, totalt 258 språng, och gjorde endast två misstag”, konstaterar Pessoa i intervjun.

”Fara för vår sport”

Nu vill Pessoa och International Jumping Riders Club se att man går tillbaka till att ha lagtävlingen först, där samtliga ekipage startar – även de som bara tävlar individuellt. Pessoa vill även att den fjärde lagryttaren får komma tillbaka, så att det finns utrymme för misstag om någon i laget har en dålig dag.

En av orsakerna till att FEI och IOK inte vill räkna bort resultat är att det är för krångligt för publiken att förstå, och att det istället gällde att göra allting enklare – annars är risken överhängande att ridsporten åker ut ur OS-programmet.

”Det vi såg i Tokyo är en större fara för vår sport. En ryttare bör aldrig bli satt i situationen att han eller hon måste genomföra rundan, annars blir landet uteslutet.”

Läs hela den långa intervjun med Rodrigo Pessoa hos World of Showjumping

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden