Sportnytt
3 november 2021 13:41
Ridsportplus

Starka ridsportnationer kräver ändring i lag-OS

OmdebatteratFör hästvälfärdens skull krävs en återgång till fyra lagryttare med möjligheten att stryka ett resultat. Det skriver flera av världens starkaste ridsportförbund inför regeldiskussionen på FEI:s årsmöte.

Starka ridsportnationer kräver ändring i lag-OS
Med tre i laget riskeras hästvälfärden, menar ett antal tongivande ridsportnationer. Foto: FEI/Christophe Taniére

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Flera våghalsiga ritter och krampaktiga försök att komma runt banan i hoppning, samt för Sveriges del en helt förvirrad fälttävlan där buden gick fram och tillbaka om vad som gällde. Det blev facit av den nya regeln om tre i laget och att alla resultat räknas.

  Nu har det Internationella Ridsportförbundet FEI bett de nationella ridsportförbunden om synpunkter på formatet.

  Det franska ridsportförbundet är ett av förbunden som är tydliga i sitt remissvar.

  ”Erfarenheterna av tävlingsformatet i Tokyo tvingar oss att inse att vi har spelat med hästvälfärden på ett annat sätt än i tidigare OS. Ryttare försökte få hästar att prestera över deras förmåga och det fanns ekipage som inte nådde upp till en godtagbar säkerhetsnivå. Detta blir ett hot mot ridsportens plats i OS”, skriver det franska förbundet.

  Risken är stor att hela laget utesluts med tremannalag, och därmed är år av ansträngning förgäves

  Tysklands Ridsportförbund

  Det tyska ridsportförbundet för ett liknande resonemang.
  “Med fyra i laget blir det vänligare mot hästen eftersom mindre press sätts på ryttaren om ekipaget gör ett misstag eller om ryttaren känner att denne inte bör fortsätta en dålig runda. Med tre i laget löper ryttare risk att kräva för mycket av sin häst eftersom ryttaren vet att hen måste fullborda rundan för att inte nationen ska åka ur tävlingen. Risken är stor att hela laget utesluts med tremannalag, och därmed är år av ansträngning förgäves.”

  USA:s ridsportförbund skriver att fyra i laget med möjlighet att räkna bort ett resultat är oerhört viktigt sett till både sport och hästvälfärd, särskilt i hoppning och fälttävlan. USA tror dessutom att detta vore en fördel för nationer som inte är så starka inom ridsport.

  Vill se laghoppningen först

  Österrike, Tjeckien, Spanien, Nederländerna och Irland stödjer också en återgång till fyra lagdeltagare och ett strykresultat. Nederländerna och ett par andra förbund vill också ändra på ordningen i hoppning så att laghoppningen går före den individuella.

  Storbritannien har ännu inte kommit med något svar, men lovar att göra det.

  Sverige har inte kommenterat alls angående tre eller fyra i laget, utan bara noterat att man önskar att bästa lag i dressyrens Nations Cup 2023 ska vara kvalat till OS 2024.

  OS-reglerna är ett av ämnena som kommer att diskuteras under FEI:s årsmöte 15-17 november. Beslutet om reglernas utformning fattas sedan av Internationella Olympiska Kommittén i dialog med FEI.
  Läs mer om FEI:s årsmöte

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden