Hoppning
7 mars 2022 17:56
Ridsportplus

Beröring förbjuds i Tyskland – brott mot internationella regler

BarreringsskandalenStrålkastarljuset på Ludger Beerbaum efter helgens stora Grand Prix-seger i Doha har knappt hunnit slockna när det tyska ridsportförbundet nu gör klart att beröring förbjuds i Tyskland. Den tyske världsstjärnan menar att det var det som utspelades på smygfilmerna som släpptes i januari – och anklagelserna om barrering blåste upp med full styrka.

Beröring förbjuds i Tyskland – brott mot internationella regler
I samband med barreringsavslöjandet polisanmäldes Ludger Beerbaum av djurrättsorganisationen PETA. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sedan början av förra året har en särskild kommission inom det tyska ridsportförbundet diskuterat olika utbildningsmetoder. Kommissionen har bestått av 27 personer med allt från ryttare på toppnivå till djurrättsaktivister – och efter barreringsavslöjandet med den flerfaldige olympiske mästaren Ludger Beerbaum i fokus har frågan om så kallad ”beröring” kontra barrering varit en het potatis. Nu har kommissionen kommit till ett avgörande – beröring är inte en beprövad träningsmetod.

Ett förslag om att införa ett förbud mot beröring i det tyska ridsportförbundets regelverk kommer nu att läggas fram. Beslutet fattas sedan slutgiltigt av det tyska ridsportförbundets förbundsstyrelse. Kommissionen betonar dock att rätt utförd beröring inte strider mot gott djurskydd, problemet är att säkerställa att det görs på det fackmannamässiga sätt som det var tänkt när reglerna sattes. ”Det finns inget utrymme för felmarginal när det gäller den här metoden”, står det i ett pressmeddelande.

”Rent förtal”

Bakgrunden är ett smygfilmat klipp från Ludger Beerbaums anläggning i Riesenbeck som släpptes i januari av den tyska tv-kanalen RTL. På filmen syns det hur en medhjälpare slår på benen på en häst som hoppar med en ryttare på ryggen. Avslöjandet ledde till en kritikstorm i sociala medier och kort därefter gick FEI ut med ett skarpt fördömande av det som syntes på filmen. Ludger Beerbaum gjorde sedan ett uttalande där han menade att det handlade om den i Tyskland tillåtna träningsmetoden ”touchieren”, ”touching” på engelska och ”beröring” på svenska. Han vände sig starkt mot avslöjandet och kallade det för rent förtal.

– Det har gått mer än 30 år och vi har sett att även experter har svårt att förklara var gränsen går och vad som är tillåten beröring i själva språnget. För oss är det viktigaste hästarnas välfärd, säger Thies Kasparit, olympisk mästare och det tyska ridsportförbundets utbildningschef, i en intervju som publicerats i samband med pressmeddelandet.

Brott mot internationella regler

Det tyska ridsportförbundets generalsekreterare Soenke Lauterbach hänvisar till det internationella ridsportförbundets regler, som inte gör någon skillnad mellan barrering och beröring.
– Det innebär att varje internationell ryttare riskerar att hållas ansvarig för brott mot internationella regler, även om beröringen utförs i enlighet med våra riktlinjer, säger han.

Lauterbach medger även att den allmänna opinionen har haft betydelse vid beslutet.
– Allmänheten, hästmänniskor eller inte, gör ingen skillnad på barrering och beröring, och anser att båda metoderna är orättvisa mot hästen. Vi har inte lyckats förklara skillnaden. Det är en av anledningarna till att vi nu säger farväl till beröring, menar Soenke Lauterbach.

Han poängterar också att den beröring som varit tillåten har varit avsedd för hästar som inte är unghästar. I riktlinjerna har det alltså handlat om hästar som har presterat på banan, men som anses ha blivit oförsiktiga.

– Att manipulera unga hingstar har alltid varit förbjudet. Foton och filmklipp från bruksprov och unghästtester har dokumenterat upprepade fall där hästen hoppar onaturligt och mycket mer försiktigt eller högre än den behöver. Det borde aldrig ha hänt och det bör inte hända igen, säger Soenke Lauterbach.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden