Hoppning
12 januari 2022 14:15
Ridsportplus

Sportchefen: ”Det är otroligt tråkigt för vår sport”

BarreringsskandalenSportchefen Andrea Barth berättar om Svenska Ridsportförbundets syn på barrering.

Sportchefen: ”Det är otroligt tråkigt för vår sport”
Andrea Barth, sportchef på Svenska Ridsportförbundet. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Till att börja med vill Andrea Barth, sportchef på Svenska Ridsportförbundet, säga att hon sett filmen där Ludger Beerbaum barrerar hästar, men inte hunnit granska den.
– Med det sagt är vår reaktion att vi tar kraftigt avstånd från all form av otillåten träning. Det som känns bra i en tråkig situation är att vi i Sverige har bra regler för att skydda våra hästar, både på träning och tävling, där har vi ett mycket skarpare reglemente än Tyskland, säger Andrea Barth.

Förekommer barrering i Sverige?
–  Det är förbjudet i Sverige, men vi kan inte kontrollera precis all träning som sker i landet. Men vi får kanske in en anmälan om att någon sett något olämpligt ungefär vartannat år, och då går den till disciplinnämnden. Det finns ett tydligt reglemente och ett system med disciplinära åtgärder om någon inte följer det.

Hur påverkar det här ridsporten?
– Det är otroligt tråkigt för vår sport. Vi älskar våra hästar, det är därför vi sysslar med den här sporten, och man blir väldigt ledsen när man ser sådant här.

Vad gör Svenska Ridsportförbundet nu?
– Det här handlar om tyska ridsportförbundet, som hanterar saken, och FEI som följer upp det internationellt. På Svenska Ridsportförbundet följer vi ärendet. Det pågår ett långtgående arbete inom Svenska Ridsportförbundet där vi gärna bidrar till skärpta regelverk internationellt. Det ingår i vår strategi att alltid sätta hästens välfärd främst. Vi vill vara proaktiva och på tårna i de här sammanhangen. Bland annat har vi hjälpt FEI kring blodsregeln, där vi har bra regler i Sverige. Vi har också svenskar på strategiska poster internationellt sett, där vi arbetar för ökad fokus på hästvälfärd.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden