Hoppning, Ridsport Play
27 december 2021 17:30
Ridsportplus

Kolla klippen: Oförutsägbara Ratina Z bar två ryttare till OS-guld

Legendariska tävlingshästarHon blev en legendar under sin livstid och har gjort avtryck både på tävlingsbanorna och som avelssto. Ratina Z beskrivs av sina ryttare nästan som en slags urkraft. "Hon gick emot naturlagarna, hon var exceptionell," säger tyske Ludger Beerbaum som var en av två (!) ryttare som tog OS-guld med stoet.

Kolla klippen: Oförutsägbara Ratina Z bar två ryttare till OS-guld
Ludger Beerbaum och Ratina Z i Scandinavium under sin karriär. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ratina Z (HANN sto f 1982 e Ramiro u Argentina Z e Alme Z, uppf/äg Stuteri Zangersheide) var en av hoppningens klarast lysande stjärnor under 1990-talet.

Hon var helt oförutsägbar och okontrollerad. Piet Raijmakers om Ratina Z.

Hennes karriär började med Hollands Piet Raijmakers och ekipaget tog lagguld och individuellt silver på OS i Barcelona 1992. Vid nästa OS, Atlanta 1996, var det Tysklands Ludger Beerbaum som red stoet till ännu ett lagguld. ”Hon gick emot naturlagarna, hon var exceptionell,” har tysken sagt om stoet till Internationella Ridsportförbundet, FEI.

Inför den individuella finalen i Atlanta blev Ratina Z dock halt och kunde inte starta.

Piet Raijmakers i sin tur menar att det var tur att han var 30 och inte 20 när han började rida det speciella stoet: “Hon var helt oförutsägbar och okontrollerad. Men tack vare min erfarenhet kunde jag få hennes energi att rikta sig åt rätt håll och hon blev världens bästa hopphäst. Om jag hade fått henne när jag var 20 hade det kanske gått annorlunda,” har han berättat för FEI. Han säger också att han upptäckte hennes begåvning direkt. ”Hon hade en gudabenådad kropp som kunde göra precis allt. Hon var som en maskin.”

Föddes på Zangersheide

Stoet föddes hos Leon Melchior på det berömda stuteriet Zangersheide i Belgien, där hon är avbildad i form av en staty 1982. Hon fick några föl innan hon tävlades av stallets jockey Piet Raijmakers som började arbeta på Zangersheide 1991. Det tog inte länge innan ekipaget gjorde avtryck, redan senare samma år ingick ekipaget i Hollands guldlag på EM.

Beerbaum tog över stoet efter OS i Barcelona och tog både individuellt guld och lagguld på EM 1997. ”Hon var verkligen speciell och inte enkel att hantera. Hon hade sina egna idéer och det tog lång tid innan vi förstod varandra”, har Ludger Beerbaum sagt.

 

Förutom EM- och OS-medaljerna ingick Beerbaum och Ratina Z i Tysklands guldlag på VM 1994 och vann världscupfinaler. Ekipaget var populärt hos den svenska publiken i Scandinavium.

Till avelsboxen

När Ratina var 17 år slutade hon tävla och blev avelssto hos sin ägare några år.

Godkände hingsten och internationelle tävlingshästen Comme Il Faut har Ratina Z som moder, och här kan du läsa mer om honom och släktingar till Ratina Z.

Sina sista år tillbringande hon hos Ludger Beerbaum och hon dog 28 år gammal i december 2010.

Se en sammanfattning av karriären för Ratina Z i klippet nedan.

Kolla in omhoppningen i världscupfinalen 1999 nedan. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden