StormigtLudger Beerbaum har under de senaste dagarna återigen stått i centrum för diskussioner om otillåtna metoder - det är inte första gången den tyske hoppstjärnan är i blåsväder för att ha agerat utanför regelverket.
Ludger Beerbaum – kontroversiell världsstjärna
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Den nu 58-årige Ludger Beerbaum har under många år ingått i den tyska spetstruppen, men det har inte varit helt utan kontroverser. Redan vid VM 1990, då en barreringsskandal hos stjärnorna Paul Schockemöhle och Franke Sloothaak exploderade strax före mästerskapet, fanns Beerbaum med som en av de inblandade ryttarna.
Guld blev till brons
Vid OS i Aten 2004 blev det kostsamt för tyskarna när Ludger Beerbaums häst Goldfever testade positivt för betametason, en otillåten substans. Det lagguld som Tyskland hade hoppat hem förvandlades till ett brons när Beerbaums resultat ströks.
Det tyska förbundets utredning visade att Goldfever behandlats med kortisonkräm på grund av mugg, en kräm som inte visats för landslagsveterinären Björn Nolting och som sedan gav utslag på dopningstester.
– Hade vi bara gått till FEI hade det inte varit något problem. Det var korkat, så korkat, sa Ludger Beerbaum i en intervju efter att A-provet varit positivt, och syftade på att ryttarna hade möjlighet att meddela en behandling i förväg.
– Det har sagts mig att om han inte hade haft någon hudspricka, utan krämen bara lagts på hårremmen skulle det inte ha gett utslag och inte heller om vi bara hade gett det någon dag, men han hade fått det i två veckor, fortsatte Beerbaum.
Beerbaum kallade även en professor som expertvittne vid analysen av sitt B-prov, som skulle vittna om att Goldfever hade mycket små mängder av betametason (kortison) i kroppen.
– Jag vill försöka motbevisa påståendena att han skulle ha injicerats i leden, sa Beerbaum.
Men beslutet om diskning stod kvar även efter att B-provet analyserats, och hans överklagan till idrottens internationella skiljedomstol CAS fick inget gehör.
Lagkamrat diskad i Hongkong
Vid nästkommande OS var tyskarna revanschsugna, och efter fadäsen 2004 – och flera andra fall där tyska mästerskapshästar testats positivt – hade man infört flera kontrollpunkter för de hästar som var aktuella för mästerskap:
- Förhandstester på hästarna inför avresan.
- Förhandstester på hästarna efter att de kommit fram.
- Möten med ryttarna om alla regler och allt de inte får använda.
- Ryttarkontrakt där de bedyrar att de inte ska använda några otillåtna preparat.
- Inför varje mästerskap måste ryttarna under tre månader innan föra stalldagbok och redovisa alla former av behandlingar, hur oskyldiga de än kan verka.
- Alla preparat som används på hästarna måste redovisas och kontrolleras av lagveterinären.
Många länder, bland andra Sverige och Tyskland, hade inför OS i Hongkong 2008 antagit FEI:s erbjudande om förhandstester, för att kontrollera att inga hästar hade spår av läkemedelsbehandling i kroppen. Trots detta blev hela fem ryttare diskade inför hoppfinalen, då Christian Ahlmanns, Denis Lynchs, Rodrigo Pessoas, Bernardo Alves och lagbronsmedaljören Tony André Hansens hästar hade lämnat positiva dopningsprover, alla för ämnet capsaicin.
Det visade sig att den screening som FEI:s tester bestod av endast upptäckte ett begränsat antal substanser, där capsaicin inte fanns med. Flera av de diskade ryttarna hade använt ett ryggliniment som innehöll capsaicin – på burken stod det att medlet inte gav utslag i dopningsprov.
Ludger Beerbaum var inte en av de diskade ryttarna i Hongkong, men efter spelen konstaterades att det medel som orsakat avstängningen även återfanns i Beerbaums och Marco Kutschers stallutrusning. De båda nekade dock till att medlet använts under OS.
När Beerbaum ett par månader senare uttalade sig i en tv-intervju, där han bland annat sa ”det som inte har upptäckts är tillåtet” fick han återigen det tyska ridsportförbundet att rasa.
– Det har troligen funnits mer intensiv manipulation av hopphästar än vad vi har kunnat föreställa oss. Jag vill ha medaljer, men bara på ett rättvist sätt, sa den tyske sportchefen Reinhard Wendt efter Beerbaums uttalanden.
Har en maktposition
Även om Ludger Beerbaum fortfarande tävlar på högsta nivå så har han idag mycket annat för sig. Han är en viktig kugge i den internationella hoppsporten, inte minst som arrangör – han fick arrangera EM 2021 på sin anläggning Riesenbeck, och har ansökt om fler mästerskap och internationella tävlingar.
Beerbaum är även aktiv i Global Equestrian Group, ett samarbete med danska Helgstrand Dressage, som beskrivs som ett ridsportimperium med över 150 anställda i fyra länder och en omsättning på över 60 miljoner euro.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på