Hoppning
12 januari 15:25

Ludger Beerbaum: ”Anklagelserna är falska”

Förnekar alltSnart ett dygn efter barreringsavslöjandet tar nu huvudpersonen själv till orda. På sin hemsida tillbakavisar Ludger Beerbaum alla anklagelser om barrering.

Ludger Beerbaum: ”Anklagelserna är falska”
Fyra OS-guld, två VM-guld och fem EM-guld är bara några av Ludger Beerbaums meriter. Foto: Roland Thunholm

”Det är uppenbarligen falskt, ärekränkande och rent förtal på flera punkter. Givetvis kommer vi att vidta juridiska åtgärder. Det är oacceptabelt att det filmades i hemlighet på min privata egendom.” Det skriver Ludger Beerbaum på sin hemsida.

Gällande anklagelserna mot honom och hans team skriver han:
”Hästarnas välfärd är mitt och mitt teams högsta prioritet. Endast en häst som behandlas väl, och som hanteras, tränas och matchas professionellt kan leverera sportsliga prestationer. Hästarna är vårt kapital, som vi tar hand om dag ut och dag in.”

”Det som syns i reportaget har inget att göra med den otillåtna metoden barrering. Istället handlar det om erfarna och mycket rutinerade proffs som använder sig av den tillåtna metoden touching. Verktyget som används i videon är i enlighet med det tyska ridsportförbundets specifikationer vad det gäller touching: inte längre än tre meter med en vikt som understiger två kilo.”

”Mitt stall drivs som ett öppet stall där vi har besökare varje dag, kunder hämtar foder till sina hästar och praktikanter är också välkomna. Här kan du röra dig överallt och träna varje dag. Inget dolt eller förbjudet görs.”

”Det faktum att de enligt uppgift två år långa efterforskningarna bara kunde avslöja fyra tillfällen som visar touching av en häst, visar att denna tillåtna träningsmetod endast används mycket sällan och inte är en del av vårt dagliga arbete.”

Läs hela uttalandet här.

Fotnot: Så kallad ”touchieren”, eller ”touching” på engelska, är tillåtet som träningsmetod i Tyskland. Kortfattat innebär det att man gör hästen ”mer rädd om sig” genom att hålla upp en grov trästång framför frambenen i språnget. Man ökar hästens känslighet för att slå i hindret. Stången som används får vara maximalt tre meter lång och inte väga mer än två kilo. Själva förfarandet ska göras av en ”erfaren och rutinerad fackman”. Var ”touching” slutar och barrering börjar är dock inte helt klart.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden