Hoppning
19 januari 2022 13:00
Ridsportplus

Tyska ridsportförbundet: ”Stången svingas bakåt”

BarreringsskandalenLudger Beerbaum tillbakavisar alla anklagelser om barrering och menar att det rör sig om den i Tyskland tillåtna träningsmetoden beröring. Nu har tyska ridsportförbundet gjort en första bedömning av det som syns på smygfilmerna.

Tyska ridsportförbundet: ”Stången svingas bakåt”
Ludger Beerbaum befinner sig i stormens öga. Foto: Stefano Grasso/LGCT

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det tyska ridsportförbundet har nu gjort en första bedömning av det som syns på smygfilmerna från Ludger Beerbaum Stables. Detta efter att den tyska tv-kanalen RTL, som gjorde barreringsavslöjandet, försett förbundet med längre videosekvenser.

Ludger Beerbaum har tillbakavisat alla anklagelser om barrering och hävdar att det rör sig om så kallad ”touchieren”, eller ”beröring” på svenska, vilket är tillåtet i Tyskland. Det tyska ridsportförbundet kan dock konstatera att den påstådda beröringen i det här fallet inte sker ”helt enligt förbundets regler”. Det skriver den tyska sajten St-Georg.

Soenke Lauterbach, generalsekreterare för det tyska ridsportförbundet, sammanfattar vad han har sett: ”Vid en första bedömning av filmerna har vi kommit vi fram till att delar av de dokumenterade händelserna uppenbarligen inte överensstämmer med vår beskrivning av beröring. Till exempel svingas stången bakåt innan den rör vid hästens ben.”

Nästa steg handlar om att avgöra om det kan bli aktuellt att vidta disciplinära åtgärder, antingen via förbundets disciplinnämnd eller annan idrottsjuridisk instans. För att göra detta behöver man även identifiera de personer som är inblandade. En disciplinär åtgärd kan i det här fallet röra sig om olika typer av straff, från böter till tidsbegränsad eller till och med livslång avstängning.

Djurrättsorganisationen PETA har aviserat att man avser att göra en polisanmälan, men i nuläget finns det ingen sådan. Åklagarmyndigheten i Neumünster har dock meddelat att man följer händelseutvecklingen.

Ludger Beerbaum har gjort ett uttalande där han skriver att han ”välkomnar förbundets första bedömning gällande anklagelserna mot mig och mitt stall i RTL-reportaget den 11 januari”. Han refererar till att det tyska ridsportförbundet i sitt uttalande nämner beröring och han är övertygad om att det också ska bli den slutliga bedömningen.

”Självklart kommer vi att kontakta vårt förbund så att vi kan förklara videoinspelningarna och kommentera anklagelserna”, skriver Ludger Beerbaum.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden