Sportnytt
12 januari 2022 12:53
Ridsportplus

Ankarcrona: ”Jag är chockad och ledsen”

BarreringsskandalenFörbundskapten Henrik Ankarcrona tar avstånd från barreringen och berättar om svenska lagets nyckel till framgång – samarbete mellan häst och ryttare.

Ankarcrona: ”Jag är chockad och ledsen”
Henrik Ankarcrona. Foto: Lars Jansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När Ridsport når hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona är han besviken på vad som framgått i videon där Ludger Beerbaum barrerar hästar.
– Jag är chockad så klart. Och ledsen, det är svårt att sätta ord på. Det är alltid tråkigt när hästar kommer i kläm, oavsett hur, säger Henrik Ancarkrona.

Tror du att det skadar hoppsporten?
– Ja, det skadar så klart. Men vi i Sverige ligger långt fram när det gäller djurskyddslagstiftning och vi jobbar hårt med att sätta djurets bästa i framkant så långt vi kan. Oavsett vilken sport eller näring man sysslar med så lär man sig hela tiden och blir bättre och bättre. Jag har svårt att se att någon i sporten inte vill hästarnas väl.

Har du sett barrering under din karriär?
– Nej. Och det är någonting jag tar starkt avstånd ifrån. Vi håller inte på med något otillåtet hjälpmedel.

Tror du att barrering är vanligare utomlands?
– Det vet jag inte. Jag kan bara uttala mig som tränare och ledare för landslaget. För oss är hästens välmående allt, och det tror vi är nyckeln till framgång, att det finns en balans och harmoni mellan häst och ryttare och att samarbetet bygger på förtroende. Vi kan bara ännu mer visa vårt sätt att jobba. Mycket av vår framgång tror jag beror på att vi är måna om våra hästar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden