Hoppning
13 januari 2022 06:20
Ridsportplus

Tyska ridsportförbundet: ”Flytande gräns mellan barrering och beröring”

GränsdragningFEI har i skarpa ordalag fördömt den träningsmetod som visas i RTL:s smygfilmade klipp där flera hästar till synes barreras. Samtidigt menar huvudpersonen Ludger Beerbaum att det som visas är det tillåtna "touchieren". Det tyska ridsportförbundet säger sig ta anklagelserna på stort allvar, men menar att gränsdragningen är svår.

Tyska ridsportförbundet: ”Flytande gräns mellan barrering och beröring”
Tyska ridsportförbundet svävar på målet. (Bilden har inget med artikeln att göra i övrigt.) Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det tyska ridsportförbundet har intervjuat sin generalsekreterare Sönke Lauterbach om barrering och tv-kanalen RTL:s inslag om Ludger Beerbaum. I RTL-reportaget anklagas FN för att inte tydligt kunna ange om det som syns på filmklippen är barrering och därmed en metod som bryter mot djurskyddet.

Ludger Beerbaum menar själv i sitt uttalande att det inte rör sig om barrering utan om så kallad ”touchieren”. Direkt översatt till svenska blir det ”beröring”, vilket är en tillåten träningsmetod i Tyskland. Metoden innebär att en ”erfaren och rutinerad fackman” håller upp en kraftig trästång framför hästens framben i språnget. Detta för att göra den mer rädd om sig. Trästången får enligt reglementet vara maximalt tre meter lång och vikten får inte överstiga två kilo. Vid barrering får hästen ta emot slag mot frambenen i språnget medan stången vid så kallad beröring ska hållas stilla.

Varför är definitionen så svår? 
– Gränserna mellan tillåten beröring enligt reglementet för ridning och körning och barrering, som är förbjudet enligt djurskyddsreglerna, är flytande. Just därför är det nödvändigt med en granskning från flera håll. Som redan har sagts flera gånger är detta endast möjligt om allt videomaterial och alla bevis görs tillgängliga för oss, säger Sönke Lauterbach i intervjun.

Han hänvisar också till den särskilda ”FN-kommission” som bland annat arbetar med gränsdragningar gällande barrering kontra beröring.
– En spontan bedömning av det visade materialet gör inte saken rättvisa, menar Sönke Lauterbach.

Vilka åtgärder kommer FN att ta nu?
– Vi kommer än en gång att be RTL att förse oss med allt video- och bevismaterial. Vi kommer även att informera åklagarmyndigheten om RTL:s inslag. Beröring, som det nu definieras i våra regler, är fortfarande under granskning. Vi är övertygade om att kommissionens rekommendationer om hur man ska hantera denna fråga snart kommer att finnas tillgängliga.

– Samtidigt kontrollerar vi om ett tillsynsförfarande kan inledas. Här är de regionala förbunden alltid beroende av hjälp från vittnen, som lämnar namn, bilder och filmer för att kunna undersöka eventuella spår. Vi uppmanar alla inblandade att göra detta.

Vad säger FN om påståendet om att påstådda brott mot djurskyddet inte tas på tillräckligt allvar inom ridsporten?
– Med vårt utbildningssystem, våra riktlinjer och regler vill vi förklara för människor vad som är rätt och vad som inte är det. Vi upprepar detta om och om igen från den första ridlektionen till ryttarmärkeskurser, tränarutbildningar och ledarutbildningar.

– Varhelst gränser överskrids, agerar vi mot detta på alla sätt vi kan. Vi lämnar också över djurskyddsrelaterade ärenden till brottsbekämpande eller veterinära myndigheter så att förövarna får rättvisande straff på riksnivå.

– Vi har kontinuerligt utvecklat våra regler och riktlinjer under de senaste åren och fortsätter att göra det. Tyvärr finns det alltid människor som inte följer våra regler och därmed misskrediterar hela vår sport. Med runt 3 500 tävlingar och mer än en miljon starter om året finns det även fall som förblir ostraffade.

– Vårt regelverk och vårt tävlingssystem är tydligt, våra tävlingsfunktionärer är mycket välutbildade, de har alla verktyg till hands för att reagera på regelbrott och för att vidta konsekventa åtgärder. Något de också gör. Målet måste naturligtvis vara att ständigt förbättra hur vi hanterar de här frågorna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden