Sportnytt
12 januari 10:39

Tyska ridsportförbundet: ”Tar anklagelserna på största allvar”

Starka reaktionerMetoderna som syns i filmerna där Ludger Beerbaum och hans medarbetare slår med pinnar på hästars framben är oacceptabla och inte i enlighet med fair play, säger det tyska ridsportförbundet i ett uttalande som publicerades natten till onsdag.

Tyska ridsportförbundet: ”Tar anklagelserna på största allvar”
Tyska ridsportförbundets anläggning i Warendorf. ArkivFoto: Roland Thunholm

Under tisdagen släpptes bomben i ridsportvärlden – den fyrfaldige OS-guldmedaljören och dubble världsmästaren Ludger Beerbaum hade ertappats med att använda sig av den förbjudna ”träningsmetoden” barrering. Journalisterna på tyska RTL News, med den smått legendariske Günter Wallraff i spetsen, påbörjade arbetet med avslöjandet för två år sedan. I samband med detta var de tidigt i kontakt med Deutsche Reiterliche Vereinigung, FN, det vill säga det tyska ridsportförbundet, som under natten till onsdagen, efter sändningarna, publicerade ett officiellt uttalande.

”Som vi uttryckte till RTL 2020 och 2021 tar vi anklagelserna på största allvar. Det är just därför som vi noga kommer att analysera materialet som sänts på tisdagskvällen och sedan dra slutsatser om hur vi ska gå vidare”, skriver FN. Förbundet begär samtidigt att få tillgång till tv-kanalens filmade material samt inblandade personer ”för att kunna göra en bedömning” av metoden som används.

”Redan nu, oavsett vad som syns på filmen, vill vi tydliggöra att användningen av fyrkantiga stänger och material med taggar på är oacceptabelt och inte i enlighet med fair play”, skriver förbundet vidare.

Ridsport har varit i kontakt med Göran Åkerström, chefsveterinär vid FEI, som hänvisar till ett kommande pressmeddelande från FEI gällande avslöjandet.

Läs det tyska förbundets uttalande i sin helhet här (på tyska).

Artikeln uppdateras.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden