Veterinärt
26 augusti 2022 14:30
Ridsportplus

”Det såg ut som ett slakthus”

SäkerhetsriskStyngflugeägg är ett gissel under sensommaren. För att få bort dem finns en otaliga metoder. Johanna Andersson Eddegård hade köpt en speciell kniv för ändamålet, men när hon skulle skrapa bort äggen var olyckan framme. Varning för starka bilder i artikeln.

”Det såg ut som ett slakthus”
Johanna Andersson Eddegård med Black Chap och till höger styngflugeäggskniven.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Johanna Andersson Eddegård bor i Emmaboda i Småland och precis som på många håll i landet har styngflugans ägg varit ett irritationsmoment under sensommaren. Med fem hästar i stallet har hon försökt hitta ett effektivt sätt att ta bort de envisa gula små äggen och valet föll på en kniv som marknadsförs som speciell för ändamålet. Hon hade tidigare haft en likadan kniv men passade på att köpa en ny av samma sort.

    Det var 6 augusti som olyckan var framme när den åtta månader gamla Black Chap kom in med en stor mängd flugägg på benen. Black Chap är trots sin ringa ålder välhanterad och van att stå uppbunden på stallgången berättar Johanna Andersson Eddegård.

    – Han är svart så man ser äggen väldigt tydligt på honom. Jag tog fram honom på stallgången och tog fram den nyinköpta kniven för att skrapa bort äggen. Jag har alltid tänkt att man ska vara försiktig med kniven och inte trycka hårt utan vara försiktig. Jag stod på hans vänstra sida för att skrapa bort äggen på insidan av höger framben när han skrapade till med vänster framben för att få bort en fluga eller liknande. Det var inte så att han dansade runt på gången utan det var bara ett litet skrap, säger Johanna Andersson Eddegård.

    Djupt sår

    Men olyckan var ett faktum. Den böjda delen av kniven, som alltså var på motsatt sida eggen, gick in i Black Chaps ben.
    – Den sprättade upp ett stor sår innanför hans framknä och det bara sprutade blod. Det såg ut som ett slakthus i stallet.

    Blodet stod som en stråle ut från benet och veterinär kontaktades omedelbart. Veterinären rådde till att kyla benet och lägga tryckförband.

    –  Jag tänkte ”jävla flugägg, varför skulle jag ta bort dem?”. Jag trodde att han skulle förblöda.

    Johanna Andersson Eddegård spolade benet och varenda bandage i stall och bostadshus letades fram.
    – Min lilla flicka är 10 år och tillsammans med sin vän så försökte hon hitta allt vad vi hade. Hon sprang in till vår granne Marie och frågade om hjälp. Så grannen kom och hjälpte till att lägga förband.

    Det var en toppenveterinär som inte gav upp

    Flugkniv 5
    Veterinären kämpade i flera timmar för att sy ihop Black Chap.

    Jourveterinären kom två timmar senare och när tryckförbandet togs av började blodet spruta igen. Under tiden veterinären försökte sy ihop spolade Johanna Andersson Eddegård Black Chaps ben för att veterinären skulle kunna se vad han gjorde.
    – Veterinären höll på i 3,5 timme och sydde. Jag tror han sydde 3-4 stygn inne i benet för att sy ihop artärerna och sen kämpade han på. Det var en toppenveterinär som inte gav upp. Annars hade vi fått åka till närmsta klinik som ligger 30 mil bort.

    Totalt uppskattade veterinären att hingsten förlorat 1,5 liter blod.

    – Det gick att krama ur blodet ur alla kompresser. Hela stallet var fyllt av stora blodpölar. Jag trodde aldrig att något sånt här skulle kunna hända. Jag vet att man inte inte trycka för hårt och vara försiktig men jag hade i min vildaste fantasi trott att hästen skulle lyfta på andra benet och skära sig på den böjda delen, säger Johanna Andersson Eddegård som nu vill höja ett varningens finger för att använda flugäggskniven.

    Flugkniv 1
    Johanna Andersson Eddegård kunde spola benen hela tiden och på så sätt hålla såret rent.

    Höjdpunkten är givetvis söndagens Grand Prix på 1,50-höjder. Där finns bland andra Linda Heed, Helena Persson, Douglas Lindelöw, Alexander Zetterman och Niklas Arvidsson till start.

    Bland totalt runt 700 starter under tre dagar finns även många junioer och young rider som tar den näst sista chansen att kvala till GHS Morgondagens Vinnare och GHS Young Rider Cup i Scandinavium.

    Startlistor

    – Det här var kanske maximal otur men tänk dig för.  Man tänker kanske att det är eggen som är farlig och att man inte ska trycka för hårt, men det finns fler delar på kniven som kan göra skada. Jag har alltid tänkt att ögonbrynskniv som många använder skulle vara vassare än den här kniven men de kan nog göra lika stor skada båda två, säger hon och konstaterar att hon nog går tillbaka till den gamla hederliga ryktstenen i fortsättningen.

    Flugkniv 4

    Kommer att bli återställd

    Nu har det gått nästan tre veckor sen olyckan och Black Chap mår bra trots den dramatiska händelsen. Kniven kom inte åt några mjukdelar eller leder så prognosen är att hästen kommer att bli helt återställd.

    – Veterinären sa att jag får räkna med att det tar en månad att läka men det har läkt väldigt fint. Säkert mycket tack vare att det inte kom in något skit i såret, flugäggskniven var ju ny och jag hade ju tillgång till vatten och kunde spola såret direkt. Nu lägger jag om såret varannan dag och det går bra. Han har ju boxvila för att han inte ska råka slå upp såret men han är vid gott mod även om han helst vill gå ut till sin mamma och sina kompisar.

    Flugkniv 8
    Black Chap är vid gott mod och kommer att bli återställd.

    Nu hoppas Johanna Andersson Eddegård på att Black Chap ska växa till sig.
    – Vi köpte hans mamma från Irland och hon var väldigt tjock men säljaren bedyrade att hon inte var dräktig. Tre veckor senare stod han här. Han är jättefin, han påminner lite om en fellponny. Jag hoppas på att han växer på sig och blir d-ponny så att jag kan behålla honom.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden