Hoppning
5 november 2022 20:53
Ridsportplus

Hög stämning när Marcus Westergren red hem Winning Round

Jönköping Horse ShowLäktarna var fulla och både stämning och spänning på topp när lördagskvällens ATG Riders League avgjordes på Elmia. Och det blev inte lågoddsarna som vann i någon av finalerna.
− Det var roligt att han blommade ut här, säger 1,50-vinnaren om sin häst.

Hög stämning när Marcus Westergren red hem Winning Round
Marcus Westergren och Crunch Air. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I finalen i 1,35 blev det allra sista ekipaget ut, Amanda Landeblad och Little Tingeling som tog hem kalaset som den snabbaste med noll fel, före Douglas Lindelöw och Malin Baryard-Johnsson.

    Amanda var även heatvinnare tidigare på dagen, vilket gav henne en extrabonus, så segerpremien landade på 20 000 kronor.

    Två hade chans på extrabonus

    För ATG-ryttarna på 1,50 hade två av ryttarna chans att kamma hem 80 000 kronor. Dessa två var eftermiddagens heatsegrare Peder Fredricson och Joel Torstenson, som skulle få bonus om någon av dem vann finalen. Men ingen av dem lyckades hålla nollan.

    Svårigheten på banan stod klar redan vid första ekipaget, Emma Emanuelsson och Centicco Pearl, som fick med sig bommen på näst sista hindret, ett räcke. Py Jägerdén med AHG Whiterock Luis fick med sig samma bom, liksom Stephanie Holmén och Thelma Hästak.

    Först när femte ryttaren gick ut, norska Mira Oliva Höidal och Bronx, låg alla bommar kvar och första nollan var ett faktum.
    Men segern gick till Marcus Westergren och Crunch Air (HOLST, val, f -14 e Crunch – Calato, uppf Susanne och Volker Redderberg, äg MW Collection AB), som var den andra felfria och mer än två sekunder snabbare.

    Marcus Westergren-amanda Landeblad 1 221105 Rt
    Marcus Westergren och Amanda Landeblad blev de två segrarna i ATG Riders League. Foto: Roland Thunholm
    Marcus Westergren-crunc Air 4 221105 Rt
    Marcus Westergren red ett snabbt ärevarv med Crunch Air. Foto: Roland Thunholm
    Amanda Landeblad-check 1 221105 Rt
    Amanda Landeblad fick en bonusvinst eftersom hon vann både sitt heat och finalen. Foto: Roland Thunholm

    − Jag vet att han är snabb, så det var bara att hålla i, säger Marcus om sin 8-åring som han haft sedan hästen var tre år, och som redan har en lång meritlista. Han vann på Falsterbo både som 5-åring och i fjol som 7-åring.

    − Och så har sonen gjort nationshoppningar med Crunch Air som children, och de har gjort fantastiska resultat.

    Detta var den andra 1,50-starten för Crunch Air, som har tävlat både hemma och utomlands.
    − Han har varit placerad i nästan allt, men kommit tvåa, trea och fyra. Jag har försökt spätta på men det har inte räckt, förrän nu. Det är skoj att han blommar ut här.

    Joel Torstensson-joker Ek 3 221005 Rt
    Joel Torstenson och Joker EK slutade trea i 1,50-finalen. Foto: Roland Thunholm
    Amanda Landeblad-little Tingeling 3 221105 Rt
    Amanda Landeblad och Little Tingeling. Foto: Roland Thunholm

    Efter Marcus kom två 20-åringar, tvåan Mira Oliva Høidal från Norge med Bronx, och trean Joel Torstenson med Joker Ek, snabbaste fyrafelaren. Joel fick sig också en oväntad avsittning när han var på väg av banan.
    − Hästen vände sig om och tittade på något precis när vi var på väg ut, och det var jag inte med på. Men det gick bra, säger Joel, som inte säger så mycket om sin rivning.
    − Det är såklart tråkigt, men jag tycker att han går från klarhet till klarhet, så jag är nöjd ändå.

    Joel har ridit Joker Ek sedan hästen var fem år.
    − Han är nio år nu. Hur långt han kan gå får vi se, men just nu känns han väldigt lovande, säger Joel Torstenson som härnäst siktar mot Stockholm Horse Show och därefter Lövstakval på Flyinge.

    Lite pyssel med ritandet

    Att bygga en bana som fungerar för både en 1,35-klass och en 1,50-klass, vilket är förutsättningen i ATG Riders League, är inte helt lätt.
    − Det är lite mer pyssel med ritandet, men inte så svårt som jag tyckte i början när jag byggde ATG-banor, säger Fredrik Malm som bygger tillsammans med Frida Andersson.
    − Nu är detta en bra manege, med en bredd på över 30 meter, vilket gör att man kan använda galoppen mer. På en smalare bana skiljer distanserna mer mellan 1.35 och 1.50.

    Banan i A-hallen på Elmia har måtten 66 x 32 meter.
    − Jag tycker att det är en jättefin yta, säger Fredrik Malm som inte var överraskad över att det blev en del nedslag i 1.50-klassen.
    − Det blev både spännande och utslagsgivande, inte bara genom vändningar utan även vissa andra svårigheter, säger en nöjd banbyggare.

    Resultat 1,35
    Resultat 1,50

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden