Sverige
14 april 2023 20:52
Ridsportplus

Gångarten som Hovstallets hästar ska gilla

VisningsdagarPolishästar, hästar som går högvakten och hovstallets hästar har ganska mycket gemensamt. Därmed vill de tre institutionerna ofta ha samma hästar, men de har ett system för att lösa det. Hovstallmästare Ulf Gunnehed avslöjar också vilken gångart som Hovstallets hästar ska tycka bäst om.

Gångarten som Hovstallets hästar ska gilla
Harald Jönsson och Marcus Lundholm. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Inköpare från Polisrytteriet, Beridna högvakten, Kungliga hovstallet och riksanläggningarna fanns på plats för att se de 30 hästar som visades på Axevalla Hästcentrum under fredagen.

    − Vi letar efter bruna valacker som är 1,70 eller därutöver, med ett lugnt och fint temperament och välbalanserade gångarter, berättar överste Ulf Gunnehed, hovstallmästare.

    − Stillastående får gärna vara deras favoritgångart, för när de ska selas på är det bra om de vill stå still.

    Ulf Gunnehed
    Hovstallmästare överste Ulf Gunnehed. Foto: Anna Nyberg
    Hästar Granskades
    Visningshästarna granskades både stillastående och i rörelse. Foto: Anna Nyberg

    Även om hovstallets hästar drar kungliga vagnar behöver de inte vara inkörda.
    − Vi vill att de ska vara inridna, och så svarar vi för inkörningen. Sedan vill vi gärna ha dem på en månads öppet köp så att vi ser att de trivs i storstaden och klarar av miljön, och kommer till ro och tycker att detta kan vara en kul tillvaro, säger Ulf Gunnehed, som har sett ett par som skulle kunna fungera för hovstallet.

    Vill fylla på kontinuerligt

    − Vi söker hästar som är 5-7 år gamla. Vi fyller på kontinuerligt för att få en balans i åldersstrukturen, så att inte alla går i pension samtidigt. Vid inkörning behöver man också ha rutinerade hästar som går bredvid de nya.

    Jonas Johnson Och Johan Lundin
    Jonas Johnson och Johan Lundin var två av inköparna. Foto: Anna Nyberg
    Harald Jönsson
    Harald Jönsson kommenterade hästarna under visningen. Foto: Anna Nyberg

    För Beridna högvakten är årsbehovet av nya hästar någonstans mellan sex och tio hästar, säger Marcus Lundholm.
    − Jag har sett väldigt många intressanta hästar åt alla organisationer i dag. Det är viktigt att komma ut så här och visa att vi är intresserade av uppfödarnas hästar, och att säljare kan komma och visa för flera vid ett och samma tillfälle.

    System för att lösa dragkamp om samma häst

    Kruxet kan vara att institutionerna alla är intresserade av samma hästar, eftersom de söker hästar med likartade egenskaper.
    − Vi har ett system där vi turas om att välja först, och har du valt en häst hamnar du sist i turordningen inför nästa val, berättar Marcus Lundholm.

    Riksanläggningarnas behov är lite annorlunda än de övrigas. De blivande skolhästarna behöver inte vara så stora, och ska ha mer energi än vad de övriga söker.
    − Vi letar efter hästar med god exteriör och sätter stort värde på typen och storleken. De ska inte vara alltför stora, men det allra viktigaste är temperamentet, och att hästen är arbetsvillig, säger Jonas Johnson, verksamhetschef på Strömsholm.

    − Vi är också de enda av oss som är här som köper in ston. Vi har köpt in två-tre hästar vid varje visningstillfälle, och vi har hittat flera intressanta hästar här i dag, säger Jonas Johnson.

    I höst arrangeras ytterligare ett visningstillfälle, och det blir på Strömsholm i september.

    Polishästar
    Polisrytteriet Väst bjöd på en uppvisning. Foto: Anna Nyberg

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden