Dressyr
17 november 2013 20:01

Jennie i topp igen

Sista klassen i årets nationella meeting i Helsingborgsdressyren är traditionsenligt en Grand Prix Kür. Det blev en säker seger för Jennie Larsson med Zirkoon Spring Flower, ett genrep inför Globen och Lövsta Future Challenge.

Jennie i topp igen
Jennie Larsson och Zircoon Spring Flower (till höger) vann GPKür och Jeanna Högberg kom trea med Darcia VH.

Uppdatering

– Jag är så himla glad och nöjd med Zircoon idag. I fredags provade vi lite olika saker. Det gick inget vidare men idag var vi på rätt spår igen, sa en mycket glad Jennie Larsson.

– Darcia VH har så otroligt lätt för att piaffera,. Det kommer fullständigt naturligt för henne. Till och med i hand gör hon det, skrattar Jeanna efter en lysande GP-debut med sin unga talang.

– Det här är nog min absolut bästa kür jag har ridit. Bästa harmonin och känslan, lite stora språng i en piruett annars jättebra. Jag är supernöjd med Triviant men trodde helt ärligt att jag skulle få bättre procent, säger en mycket lättad Charlotte Haid Bondergaard, lite slut efter intensiva tävlingsdagar.

**************

Efter rejält manfall i startlistan stod 13 ekipage redo att rida Grand Prix Kür i Helsingborgsmeetingets sista och avslutande klass.

Mattias Jansson med Tsarevitj var först ut till tonerna av ”Moves like Mick Jagger”, en snabb upptempolåt som passar Tsarevitj bra. Poängen reflekterar inte riktigt hur mycket höjdpunkter det faktiskt finns i ekipagets uppvisning, Hela galoppturen är riktigt fin och blir allt bättre och bättre för varje tävlin. Akilleshälen är skritten men även den var bättre idag.

Dagens första debutant var Jeanna Högberg med Darcia VH (SWB) som inte tidigare startat i Grand Prix. Lördag kväll var de tvåa i Int SB1 och idag dansade de till toner ur ”The empire strikes back”. Riktigt fin piaff och passage bjöds det på, lite malörer i en bytesserie men vilken lovande debut för Segerstaekipaget, 70,583 procent.

Lotta Wallin är tillbaka i högsta divisionen med stoet Minerva(46)(SWB) och visar mycket mekanik i alla gångarter. De red till en tysk klassiker, NeNas 99 luftballons.

Danska Julia Lind Rasmussen med Gavnholts Walino hade ett kort besök på banan. Walino lade tungan över bettet och Julia hoppade över dressyrstaketet och satt av.

Zircoon Spring Flower var både spänstigare och mer tillfreds i küren än under fredagens uppvisning. Deras musik är olika låtar från Coldplay och den mäktige valacken kan verkligen fylla ut kostymen som en så mäktig ljudbild utgör. De visade verkligt härlig passage och den ökade galoppen tar andan ur åskådaren, uppåt, bortåt och iväg. Det blev en klar ledning med en bit över 72 procent.

Ulla Håkansson och stoet Richelle 2, en av de få som inte träffat på saxen, red till sin traditionella musik med Rod Stewart intro och visade ett mjukt och fint program.

Emilie Nyreröd är nominerad till Morgondagens stjärna i dressyr. Här rockade hon loss med sin Miata till tonerna av Roxette. En elegant häst som verkligen får Grand Prixarbetet att se lätt ut, fint lotsad av Emelie.

2012 års segrare av Lövsta Future Challenge var på banan med sitt livliga Abbamedley, Welton Five och Clara Espinosa, till vardags beridare hos Lussan Nathorst på Hogsta. Då vann Welton avdelningen för unga förmågor. Nu är han en etablerad gentleman med pondus. I dagens program var pusselbitarna på plats och de flesta rörelser utfördes enkelt och med bra flyt men i den lägre kvalitetsskalan.  

Emma Karlsson är tillbaka i högsta divisionen med 9-årige Midt-West Casino. I Helsingborg red de sin andra kür och med det sin andra GP-klass och det ger mersmak. De Niro-sonen har mycket mekanik och visar mycket lovande piaff och passage.

Charlotte Haid Bondergaard och Triviant visade upp ett kürprogram med hög svårighetsgrad såsom piaffpiruetter och dubbla galopppiruetter. Trivianten var väl med på noterna och visade upp sig som det verkliga Grand Prix-ess han är. Fina skolor, bra piaff på stället och mycket luft i galoppsprången. Charlotte och ”Trivi” har hittat fram till varandra på bästa sätt.

Dalwhinnie (SWB) 1180 är ett verkligt A-barn och har följt sin årskullsutveckling mer än väl under Mattias Janssons utbildning. Nu debuterade de till Brisbanes tidigare kür och det mesta fungerade verkligt bra även om piaff på stället är svårt än så länge. Det blir lite både sidvärtes och framåt. Den kolsvarta hingsten visade riktigt fina byten i varje.

Sist ut i klassen var Jeanna Högberg med Liza Minelli och deras Disneyinspirerade pigga musik, en bra match till det eleganta stoet. Utvecklingen för ekipaget går stadigt framåt och även om piaffen inte är på den största som visats är den regelbunden och fin. Istället excellerar Liza i galopprogrammet.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden