Avelsnyheter
25 april 2014 17:27

Ragazzo 998 har somnat in

Hans sista ägare Lotta Sörtoft tog med sig hingsten tillbaka till Sverige från Storbritannien, dit han flyttade 2006. Den 16 april fick Ragazzo somna in efter att ha lämnat avkommor i hela Europa.

Ragazzo 998 har somnat in
Ragazzo 998 à la Celle. Foto: Hannah Mallinson

Ragazzo föddes 1990 hos Günther Pape på Gestüt Ludwig. Han var en Hannoveranare efter Raphael-Pik Koenig och tävlades i Tyskland upp till Intermediare I 1999.  Det finns över 300 tävlande avkommor från åren i Tyskland men bara en premierad hingst i form av Rubidoux. I DWB finns det runt 250 avkommor från åren 1996-2000 och mer än 30 är diplomston, i både hoppning och dressyr. År 2000 kom Ragazzo till Flyinge och fick genast 145 ston på sin första säsong. Totalt föddes nästan 200 avkommor in i SWB fram till 2006.

Raggazzos mest framgångsrika avkommor är Remondini och Jonstrupgårdens Raneur, båda födda 1999 och dressyrhästar på internationell nivå. I Storbritannien finns sonen Revival V, tyskfödd hopphingst som tävlade internationellt och nu är avelshingst.

Hans kända tävlande avkommor är bland andtra Rayana Chiara – reserv för Team Kanadas hopplag i Beijing 2008, Jonstrupgårdens Raneur – individuellt dressyr för Danmark i London 2012, Ravenna 323 hoppade WC för Quatar.  Det har blivit unghästframgångar  med Uno Ragazzo, Montignay de Vernay och Rossini Grande. I sverige finns bland annat hopphästen  Jizzelle och Per Sandgaards dressyrhäst Barbados Melody 

Ragazzo kom till England 2006, till Hartpury College för att studenterna skulle ha chans att praktiskt lära sig hantera avelshingst. Där studerade de EDHM(B) /Extended Diploma in Horse Management Breeding option.

Lotta berättar att Ragazzo visade sig vara den perfekta läromästaren, han var otroligt snäll i boxen, hade enormt tålamod med nybörjare och satte vänlig men bestämt  för kaxiga studenter på plats.
– Ragazzo hjälpte många studenter få bättre självförtroende i hästhantering. Ragazzo var den säkraste hästen av alla att sätta rena nybörjare på att rykta/krats hovar, och hade inget emot att ha sex-sju totalt okunniga studenter valhänt borsta honom på en gång. Jag tror han trivdes att bli behandlad som en kung och alltid få uppmärksamhet, berättar Lotta själv expert på allt praktiskt arbete med semin- och hingsthantering.

Ragazzo  var godkänd i England hos SHB(GB), BHHS och AES. Ragazzo betjänade som mest 26 ston på en säsong, vilket är mycket för varmblodsavel på öriket.
– Till och med H.M. The Queen blev förtjust i Ragazzo och använde honom till ett sto. De bästa UK-födda avkommorna var, som man kan förstå, med fullblodsston och han fick flera topplacerade unghästar i ”Futurity” (en sorts kvalitetstävlan men från föl till 3-åringar), berättar Lotta.

Stuteriet på Hartpury lades ner hösten 2012 och rektorn gav då Ragazzo till Lotta som tog honom med sig till sina nya uppdrag bland annat till Haras National de Rodez i Frankrike. De flyttade båda tillbaka till Sverige och Ragazzo fick sluta sina dagar här.

Lotta Sörtoft har gjort en minnessida över sin vän och partner Ragazzo.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden