Debatt
13 januari 2012 00:07

Har inte Ridspots jurist lite fel?

När jag läste i Ridsport nr 1 2012, drogs mina ögon mot juridiken. Jag var väldigt glad över att se Johanna Nordgrens inträde i tidningen och läste snabbt Rolands fråga och hennes svar. Sedan blev jag konfunderad. Hon anser att för att man skall ha tillstånd att använda en bild med häst och ryttare i reklamsyfte så måste man ha tillstånd från fotografen och ryttaren, men inte hästägaren. Borde inte det betyda samma sak som att man skulle kunna göra reklam för till exempel öl genom att ha ett foto med en arm, hand och öppnad ölflaska, där centrum för bilden faller på en rolexklocka på handleden. Oavsett om man då har tillstånd från fotografen och modellen känns det absurt att företaget som tillverkar Rolex inte skulle kunna på något sätt klaga.
Torde inte rättslägen vara väldigt osäkert ifall man har upphovsrätt på hästar i form av ens företags produkter? Att visa hästar i bild som är kända (till exempel spela in Björsells Briar 899 på Jan Brinks gård och ha med det klippet i en reklamfilm) verkar som något som borde vara olagligt. Att ha reklam för en ridskola med hästbilder på ridskolans egna och konkurrenters hästar, där ridskolans egna hästar ser mycket bättre ut än konkurrenters hästar verkar inte heller lagligt, även om man har ryttarens och fotografens tillstånd. Om man gör reklam för en beridare som har eget företag när den sitter på en väldigt fin häst som den aldrig arbetat med, är inte det missvisande? Uppfödare, beridare och ridskolor lever på sina hästar som produkter, och även om jag inte lätt kan hitta det i lag, så verkar det logiskt att det är olagligt att i reklam visa andra företags produkter utan deras samtycke. Visst att större delen av Sverige inte ser skillnad på en ponny och ett föl, men för hästfolket i landet så är en siluett av Jan Brink och Briar antagligen lika igenkännligt som Volvos logga. Är det då inte mer troligt att domstolen kommer att väga in om hästägaren hamnade i dålig dager, eller reklamen blev missvisande på grund av hästen, eller egentligen för att förenkla; hästägarens vilja? För visst är en häst en produkt även om det är ett djur, visst väljer vi dess genetiska bakgrund med omsorg, och näst intill skulpterar dit musklerna dag för dag, varje dag, så länge den lever? Skulle inte det räcka? Äger vi inte våra hästar?

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden