Debatt
30 januari 2012 09:03

Regler som ej följs av FIPO

FIPO svenska islandshästens tävlingsregelbok så långt allt bra, Men börjar man läsa reglerna finner man rätt snart en massa hål.
Ett av dessa hål gäller rakning av häst,det står klart och tydligt att rakning avahäst dvs på kroppen ENDAST får ske pga hölsoskäl.
Går man sedan ut och kollar på träningar och tävlingar vintertid är nästintill alla rakade mer eller mindre.Många rakar halsen och bogen och snett under magen, vissa hel hästen.

Då är min fråga hur många rakar sina islandshästar av hälsoskäl
Kan ge mig tusan på att de flesta rakar enbart för sin egna skull, det är betydligt lättare för en att ha häst om man bara behöver vänta 5-10 min på att den skall torka än att det tar timmar med tjock päls.
Hästen ser lite snyggare och smalare ut utan päls dessutom.
Ytterst få har tagit ut en veterinär som konstaterar att hästens hälsa är i fara enbart pga pälsen att den svettas så sjukt mkt att den riskerar att dö i överhettning.
Och jag som själv har enislandhäst med extremt mkt päls har ridit iridhus när hästen hade päls och det gick superbra.Visst vart hon svettig men vem lider av lite svett?
Då skulle alla svettiga gympaidrottare lida där inne där svetten bokstavligen droppar på dom??
Har man bara vatten så är inge fara.Så
låtrer man hästen stanna och få drick under ett ridpasset är det inge fara.
Så gör ju distanshästarna som rids trots 30 gradrer varmt i timmar och de svettas sjuka mängder.

Så igentligen får man inte tävla en islandshäst om man har rakat den..Vilket vi vet att folk får göra hela tiden.
Så nu till mitt dilemma.
Har en islandshäst som är väldigt känslig hon får lätt mugg/rasp eller fuktexem när hovskägget växer ner som är tjockt.
Envet rådde mig till att rak bbort hovskägget och behandla och då vart hästen bra.Och hon har varit bra sedan dess att hovskägget rakades bort.

Nu får jag inte tävla bara för detta!!
För att det står i FIPO att man aldrig får raka bort hovskägget.

Men då till en annan fråga.. det går bra att inte följa vissa regler ja detta om rakning på kroppen,,så varför går det inte lika bra att inte följa dennamed??
Jag har åtminstånde ett vetintyg om att jag HAR rakat pga hälsoskäl.

Till skillnad från ja näsranalla somarakar häösten på kroppen.

Regler är till för att följas ja men då skall ALLA regler följas. Då skall man ifortsättningen BARA få raka hästens kropp med ett veterinärsintyg om att hästen far illa tack vare sin päls och måste rakas.
Tycker även att man ska få tävla om manrakat bort hovskägg OM man har ett veterinärsintyg som intygar att det är av häloskäl.

Vi är så sjukt konservativa inom islandshästsporten,så här har det varit i 100 år och så ska de varai 100år till.

Jag kan bara hoppas att svenska ridsportsförbunder och svenska islandshästförbundet går samman så vi inom islandshästsporten får lite öppnare syn och regler.Att vi också får om vi vill raka hästen ,klippa man ochsvans ochhovskägg om vi vill.Att vi får ha benskydd .
Man är rädd att man ska förstöra islandshästens ursprungliga utseende bara för de?.Men det tycker jag vi har lyckats bra med i aveln ändå.Idag har vi sportmodellen
Sportmodellen som skall ha låååånga smalaben,lång och smal kropp smal bröstomfång stora gärna över145 cm hög.
Lång smal hals

Denna typen av islandshäst fanns inte för 300 år sedan och inte för 80 år sedan heller.
Så om vi nu är så rädda för att bevara den ursprungliga islandhästen sluta avla bort den då??

Jag som haft stor häst innainslandshästen inser hur konservativa islandshäst folk är det gäkler allt nästan,så här handerar man unghästen och nåde den som inte fölkjer denna ram av hantering.Då är du en dålig hästägare som förstör din häst och hej och hå.
Det finns även en ram inför inridning om när var hur,och följer duintedetta är du återigen knäpp.
Det är vi själva som stoppar käppar ihjulena för en utvecklinbg för sporten. Hopp å dressyr är i fokus och för att vi skall kuna nå upp till en snarliknande nivå måste vi släppa på detta konservativa tänket och få in lite nytt och öppnare sett. Ett OS för islandshästsporten skulle verkligen innebära ettlyft,att vi med har värlscuppstävlimgar världen över.

Jag slår ett slag för ett sammanslagning mellan förbunderna,Inför grönt kort och hästlicens även för oss.
Jag har en islandshäst som jag rakar från topp till tå, rider dressyr på har täcke, lindar benen när jag rider lidar benen under natten. Duschar henne ofta. Inte typiskt för en som har enislandhäst direkt.Av islandshästfolk blir jag kallad jäkla trams du försöker bara göra endressyrponny av henne. Det är synd om henn och jag är en Snobb osv.
Dressyrfolk/hoppfolk säger kul å se en som tar så väl hand om sin islandshäst som är så noga med skötseln av den.

Själv tycker jag det är synd att det skall behöva va så,Jag tar hand om min islänning precis som jag gjorde med mina halvblod.Häst som häst
Det är ingen utomjordning jag har köpt..utan en islandshäst som har samma krav på god hästhållning som en GP dressyrhäst!

Nu släpper jag debatten lös Och glöm nu inte att bete er vuxet..Inga personangrepp eller namn skall givas ut här.Annars är det fritt fram att prata på.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden