Blogg
9 januari 2015 07:37

Igång igen

Efter en veckas ledighet är Ström superfräsch, pigg och alert. Förkylningen bröt aldrig ut, så han är helt utan snor och hosta. Peppar, peppar, ta i trä…

När man utbildar unghästar så känns det ibland som att en möjlig förkylning är det störningsmoment/fara som lurar bakom var närmsta hörn.

Veterinären har sett över hans tänder och kollat igenom hans kropp kiropraktiskt.  Tänderna var helt okej, lite vass i kanterna, men inget konstigt.   Kiropraktiskt hade han små låsningar i halsen nära manken, och bakom sadelläget.  Lite mer låst åt höger, än åt vänster.  Hon tyckte även att han var lite mer musklad i högersidan jämfört med vänstersidan.  Men det var endast smågrejor, så inget att vara orolig över.  Jag fick stretchövningar som vi gör innan och efter ridning, eller en gång om dagen om han inte rids.  Vi har bokat en uppföljning på kiropraktiken till mitten på januari.  Egentligen behövs det nog inte, men för säkerhets skull.  Eller för min sinnesfridsskull kanske…

Ström har även fått framskor på sig.  Han har ju gått barfota sedan i maj.  Egentligen hade han nog kunnat gå barfota längre, eftersom hovarna håller bra för det än.  Men det finns väl en risk att om han rids mer så kanske hovarna slits ner för mycket, just lagom till bruksprovet och så måste vi sätta på ett par skor i sista minuten.  Dessutom skulle det kännas underligt att komma till bruksprovet utan skor även om hans hovar håller för det. 

Och, så finns det en allmän uppfattning om att steget eventuellt kan bli lite bättre med skor.  Det är förmodligen inte vetenskapligt bevisat, att det nu faktiskt stämmer att en hästs gångarter generellt blir bättre med skor, och jag kan tänka mig att i det förmodligen är olika för olika hästar, beroende på deras personliga förutsättningar, men det känns säkrast att i alla fall sätta på ett par framskor.  Nu kan jag inte påstå att hans steg ändrade sig något just på grund av skorna, men han gör framsteg nästan varje ridpass så det är lite svårt att avgöra vad som beror på vad.


Ström gnäggar gärna när man kommer. Foto: privat.

I ridningen är han nu jämnare och mer liksidig, men det finns såklart fortfarande oliksidighet att jobba på.  Första två dagarna efter vilan var han lite spänd, både i kroppen och huvudet, men sedan dess har han varit riktigt avslappnad i hela kroppen och väldigt positiv i arbetet.  Han klarade av att ridas i stormen, som vi hade häromdagen, med smällande grenar mot ridhuset.  Han spände till lite grann emellanåt, men fortsatte sedan avslappnat. Han har även visat att ponnyridning i ridhuset också är helt okej.  Även när två av de fyra barnen (3-6 års ålder) uppvisade mycket energi i sina prasslande bävernylonoveraller. 

Ström är otroligt fokuserad på ryttaren, vilket är väldigt tacksamt när det är mycket annat på gång i omgivningen och ryttaren är väldigt balanserad och duktig.  Dock kan det ju ställa till det lite om ryttaren inte är 100 procent med och visar honom rätt…

Tanken är nu att han ska ridas max tre dagar på rad, och sedan en eller ibland två dagars ledigt, beroende hur han känns.  Det är en definitiv prioritet att han fortsätter att vara så fräsch och positiv som han är just nu, och då behöver han återhämtningen.  Jag hoppas bara att han hinner bli konditionsmässigt redo.  Det är bara cirkaa åtta veckor kvar och han blir fort trött i framförallt galoppen.  Han får nu även hackad lusern (kallas ibland Alfa Alfa) vid varje kraftfodring, och jag tycker att han lagt på sig lite i hullet.  Ni som läst de andra inläggen vet ju att han är lite åt det gracila hållet och att jag gärna ser att han blir lite kraftigare.  

Vi har bokat en ny tid för röntgenbilder, så att vi kan skicka in bilder MED chipnumret på.   Hingströntgen
Man kan skicka in information om hingstens möderne, Mall – möderninformation .  Så jag skickade ett mail till KWPN med frågor, men har inte fått något svar.  Så vitt jag vet, har Ströms mamma och en syster motsvarigheten till diplom i Holland, men tävlingsresultat för andra avkommor är lite svårare.  Särskilt när man inte vet var i världen de befinner sig.  Jag har till exempel hittat en släkting till Ström här i Sverige. 

Uppfödaren till Ström är en äldre dam som inte pratar ett ord engelska och inte använder dator.  Det skulle verkligen förvåna mig om hon har koll var alla avkommor på mödernesidan tagit vägen och vad de presterat, i alla fall de som sålts utomlands.  Nu kan hon ju så klart ha stenkoll, men det hjälper ju inte om jag inte kan prata med henne.  Är det någon som har information om några avkommor på Graafstrooms mammas sida får ni gärna höra av er till mig!
Sen får jag ju inte glömma att anmäla Ström till bruksprovet! Innan 12 februari.  Proposition

/ Malin
Malin.koch@equitailor.com, 90 dagar kvar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden