Ridsport åsikt
15 mars 2015 16:31

Blir det bra nu?

När FEI satte ned foten med en överraskande och rejäl käftsmäll den 12 mars och stängde av Förenade Arabemiraten, UAE, från allt internationellt tävlande i distansritt, drog många en tacksam suck att FEI äntligen reagerade hårt. ńr det nu slutet på alla skandaler, dopning och regelbrott genom åren i FEI:s region VII som omfattar Gulfstaterna och Mellanösterns länder?

Blir det bra nu?
Det är oklart hur distanssporten påverkas efter den senaste tidens turer, menar Ridsports Ulf Lonäs. (Arkivbild)

Nej, tyvärr är jag inte säker på det, därför att det finns alldeles för mycket som är osäkert och står på spel samt att ”money talks”. 

Käftsmällen, som du kan läsa om här, har inte utdelats till vem som helst av de över 50 nationer som varje år arrangerar distansritt någonstans i världen. Förenade Arabemiraten, UAE, är den nation som satsat hårdast i världen på att bli bäst de senaste 17 åren, och har på olika sätt styrt och dominerat internationell distansritt inklusive VM och EM. Men UAE har också under många år varit internationell, och på flera olika sätt även nationell, distansritts ekonomiska motor och huvudsponsor och satsat miljardbelopp på distansritt. På gott och ont. 

I en central roll både som VM-medaljör och ekonomisk anförare har då en av världens största hästägare (arabhästar och engelska fullblod) varit. Vicepresidenten och Dubais statsöverhuvud Emiren Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum som äger runt 700 distanrittshästar. Dömd för dopning av häst i distansritt 2009 och gift med FEI:s tidigare ordförande Prinsessan Haya av Jordanien. 

Förenade Arabemiraten är en ung stat som bildades 1971 när sex emirat bildade UAE. Då hade man tidigare levt på fiske, jordbruk och lite handel. I dag är det sju emirat som vart och ett leds av en emir i ett shejkdöme med egna lagar och traditionella kopplingar till klan- och stamtillhörighet. Statsskicket är monarki och federation med autonoma emirat där Dubai och Abu Dhabi är de mest kända och till ytan största emirat. De sju emirerna väljer en president och utgör också UAE:s högsta råd. Med hjälp av oljepengar har framför allt Dubai satsat enorma summor på turism och moderna anläggningar för sport och idrott. Allt från golf till segling och även vintersporter. Syftet är att skapa en inkomstkälla när oljan börjar sina. I Al Wathba har man byggt upp en toppmodern tävlingsanläggning i ökensanden specialanpassad för distansritt. Man har också satsat stort på galoppsport trots att totospel är förbjudet. Det finns gott om veterinärer både inhemska och utländska och ett modernt hästsjukhus. 

Det som saknas är den månghundraåriga tradition som finns i Europa och även USA att använda hästen både för avel, arbete, transport, ridkonst, krig och tävling. Det handlar alltså mycket om olika kulturer som ska mötas, men också om UAE:s unika förutsättningar för distansritt. Banorna har ett enda underlag, preparerad sandöken, och man har skapat en egen kod för hur det ska gå till. Genomsnittstempot vid tävlingar i UAE ligger också 5 till 10 km/tim högre än på många tävlingar i övriga världen. Det är inte långa distanser som är farliga utan ju högre fart desto högre risk för skador. En viktig del i all distansritt är också att man klarar att anpassa sin träning och sitt tävlingslopp till varje unik bana, och det finns inte två likadana i den övriga distansrittsvärlden. Därför har också resursstarka UAE satsat på egna träningsanläggningar i främst Europa. 

Baksidan har varit flera olika incidenter och händelser på tävlingar genom åren även utanför UAE och de andra fem Gulfstaterna. Ibland har det då uppfattats som att ”vi betalar och därför rider, tävlar och gör vi lite som vi vill och passar oss”. Svenska medhjälpare har t.ex. rapporterat om en mycket trött häst som försvann in i en sidogränd i en europeisk by medan den stora klungan fortsatte rätt väg. Några minuter senare kommer samma häst och sveper hela klungan och drar iväg i täten. För några år sedan blev en uppsutten svensk YR-ryttare överriden på banan av en ryttare från UAE med en besvärlig knäskada som följd. Inte en tanke på ursäkt förrän en svensk ledare tog tag i saken med ryttarens ledare. Genom åren har olika berättelser om händelser byggt upp misstankar om både det ena och andra. Rapporter och incidenter har bland annat lett till flera nya och hårdare regler som drabbar alla. Som t.ex. att man numera bara får ha högst fem medhjälpare (grooms) och att tälten i vetgate inte får ha några sidor för att skapa full insyn samt mer precisa och exakta regler för hur veterinärerna ska utföra djurskyddet.

Problemen i region VII har varit kända i många år. Det har handlat om dopade hästar, frakturer, på olika sätt förolyckade och avlivade hästar i och efter lopp och flera regelbrott som inte beivrats på tävlingar. Den sista januari bröt hästen Bundy båda frambenen på ökenbanan i UAE medan groombilar och hästar passerade utan att bry sig. Under 2012 var det 11 fall av totalt 17 dopningsdomar från FEI i alla grenar som kunde relateras till grupp VII. För 2013 var det 7 av 11. I år en ny dom i januari. 

Ett av de senaste årens tråkigheter var en händelse i Bahrain där ett ekipage följdes av en groombil (vilket är förbjudet men förekommer på alla tävlingar i UAE) och en person hoppar ut och driver på hästen bakifrån. Som tur var fastnade detta i en videokamera och på Youtube, som efter många protester och juridiska turer till slut beivrades av FEI med två månaders avstängning. 

Bakom det avslöjandet låg den grävande brittiska hästsportjournalisten Pippa Cuckson som också grävt fram andra skandaler med UAE och region VII i huvudrollen. Som fallet med Marmoog som inte var den häst som kvalade men startade på VM 2012. Nyligen hittade Pippa Cuckson att minst två kvallopp i UAE aldrig ägt rum trots att resultatlistor skickats in till FEI. Ett lopp den 23 december 2014 och ett annat den 1 januari 2015. Genom ett omfattande detektivarbete, kontroller och grävande har hon hittat att identiska resultatlistor från andra lopp troligen kopierats och använts för lopp där det finns bekräftade misstankar inifrån UAE att loppet aldrig ägt rum. Till sist hittade man att 12 lopp med CEI-status hade identiska resultatlistor med lopp man tror har ägt rum. Pippa Cuckson har också tagit hjälp av en expert för att räkna ut hur stor sannolikheten eller oddsen är att två olika kvallopp kan producera identiska resultat. Man gav upp när man kommit till en siffra med 120 nollor.
Om detta är sant är det inte bara en rejäl bedrägeriskandal, utan också ett allvarligt brott mot djurskyddet. De hästar som kanske startat på 160 km men inte kvalat enligt reglerna och därmed givits tid och visat att de är förberedda för start i högre klass har alltså utsatts för en extra risk. Misstankarna är nu överlämnade till FEI och kan ha varit droppen som fick bägaren att rinna över. Tyvärr ser jag en uppenbar risk att den utredningen också kommer att rinna ut i sanden, och utan en fällande dom blir det ingen info om vad utredningen kommit fram till enligt FEI:s policy. 

Trots flera protester genom åren om vad som skett och sker i UAE ”endurance racing”, har många tackat ja till inbjudningar i internationella distansrittslopp när gratis flygresa för hästen, hotell och groombil ingått. Från både Europa och andra länder har man också åkt dit för att jobba några månader i någon av de många och välfyllda träningsstallen, där stallpersonalen och kval- och träningsryttarna ofta kommer från Indien eller Pakistan. Även några svenska distansryttare som också träningsridit och tävlat, haft fri bostad och bil, och varit eftertraktade. 
Genom att ständigt vara på jakt efter nya och kvalade distansrittshästar, samt genom egna anläggningar främst i Europa, så är UAE också en betydande och viktig arbetsgivare och kund till de som försörjer sig på uppfödning och träning av hästar med inriktning på distansritt. Frankrike är med cirka 14.000 distansryttare sedan länge världsledande i distansritt med både professionella ryttare och tränare samt tävlingar nästan varje vecka. Genom åren har man sålt och tränat ett otal hästar till UAE, men det har varit ganska tyst efter käftsmällen. Som bekant biter man ju inte den hand som föder en…

I både Europa och USA har veterinärer (Frankrike), organisationer, tunga namn inom distansritt och nationella förbund satt ned foten. American Endurance Ride Conference. AERC, som inte är medlemmar i FEI men body för cirka 700 tävlingar/år i USA fattade förra året ett beslut. Om FEI inte genomför tillräckliga åtgärder mot distansritten i UAE, så kommer man att ta initiativ till att skapa ett nytt internationellt förbund för distansritt. För bara några dagar sedan röstade man om att skicka ett brev till US Equestrian Federation (som är medlemmar i FEI) med uppmaningen att arbeta för att hellre inget VM alls än att UAE får genomföra VM 2016. Flera uppfödare av arabhästar i USA har också slutat sälja hästar till UAE. 
Canada har uttryckt sitt gillande av FEI:s käftsmäll. I Storbritannien har man nyligen avbrutit förhandlingarna om ett omfattande sponsorkontrakt med ett företag i UAE. Schweiz har sedan länge kraftigt kritiserat FEI och UAE och stoppat sina distansryttare från att deltaga i tävlingar där. Sedan den 24 februari gäller detta även funktionärer (officials) från Schweiz. Kritiska röster och liknande beslut har även kommit från Belgien, Danmark och Norge. Sverige, som också sålt hästar och flera gånger tävlat i UAE, har legat lågt men har stoppat dispenser för licensierade ryttare att kunna tävla i UAE. 

När man läst FEI:s pressmeddelande uppstår en hel del tankar och frågeställningar där den mest uppenbara är: Vad gör UAE nu? Risken är också att beslutet kommer att bli ganska tandlöst. Härmed några anledningar varför.

• Säsongen för distansritt i UAE är mellan oktober och april. 

• Beslutet kommer troligen att överklagas och man har 30 dagar på sig. Suspenderingen gäller också för en obestämd period. Dessutom har FEI redan öppnat för en möjlighet att UAE undertecknar en överenskommelse om hur man fullt ut ska vidta åtgärder och åtlyda FEI:s regelverk och skydda hästens välfärd. Men så enkelt är det inte. Det handlar om att komma tillrätta med en viss kod och kultur samtidigt som man måste respektera den. Här borde då praktisk utbildning från grunden vara ett möjligt nyckelord.

• Det finns ingen officiell uppgift om att FEI fråntagit UAE VM i distansritt 2016. Däremot finns ett citat från Pippa Cuckson i The Telegraph där FEI:s ordf. Ingmar de Vos säger att (fritt översatt) ”Den omedelbara uppgiften för FEI blir nu att hitta en ny arrangör av VM 2016”. 

• ”Money Talks” och det är inte troligt att man bara ger upp när man satsat miljardbelopp på att tillhöra den internationella toppen i distansritt. Vad händer om några ryttare lyckas lösa en internationell licens hos en annan nation? Vad händer med eventuella sponsorkontrakt och möjligheten att arrangera större internationella distansritter? Vad händer när UAE:s advokater agerar? När tio av al Maktoums galopphästar i Storbritannien upptäcktes med anabola steroider och brittisk press skrev negativt om detta, fick en sponsrad distansritt ställas in när UAE drog in sitt stöd. (Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum friades från ansvar men tränaren avstängdes i 8 år.)

Mot den här bakgrunden är det tyvärr väldigt osäkert om käftsmällen kommer att ändra på så mycket. FEI måste därför hålla kvar avstängningen minst till årets slut för att man ska få någon form av verifikation på att UAE förstått den skarpa åtgärden. Möjligheten till skriftlig försäkran tror jag inte alls på om det inte sker i kombination med flera andra åtgärder. 

Jag skulle ändå inte bli förvånad om vi inte snart kommer att se ekipage från UAE tävla internationellt igen, såväl som i nationella lopp utan insyn från FEI till hösten i UAE och region VII. 

FEI och nationella förbund måste också omgående stötta upp internationell distansritt så att den hittar tillbaka till vad den en gång var. Att avgöra vilket ekipage som är uthålligast, starkast och bäst helt på hästens villkor och utan konkurrens från fusk och fula trix.

Med reservation för om bedrägeriet med kvalresultaten kan bevisas och dömas. Då är en flera år lång och fullständig uteslutning av UAE från FEI den enda möjliga vägen.

Ulf Lonäs

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden