Ridsport åsikt
8 december 2014 07:35
Ridsportplus

Startade fel häst på VM 2012?

FEI anser inte att det är möjligt att döma någon för att inte ha startat rätt häst under VM i distansritt 2012.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I Frankrike föddes en hingst den 2/5 2003 som fick namnet Prince de la Sabliere. Han registrerades i den franska stamboken som rasen selle français. En tid senare såldes han till UAE och bytte några dagar före VM 2012 namn till Marmoog.

    För att få starta i internationell distansritt måste hästen ha ett FEI-pass utfärdat av en godkänd FEI-veterinär samt vara identifierbar genom ett inopererat mikrochip i halsen. Båda dessa åtgärder genomförs av hästägaren genom de nationella ridsportförbunden.

    I FEI-passet finns också konturteckningar av en häst där veterinären så noggrant som möjligt ska ange färg och rita in alla vita tecken, virvlar och andra speciella kännetecken. Passet ska visas upp vid varje tävling för veterinärerna samtidigt som mikrochipets nummer läses av med en avkodare. Således borde detta vara en tämligen säker kontroll av att rätt häst startar om kontrollen genomförs noggrant. Tyvärr kan man misstänka att så inte alltid är fallet.

    Bakgrunden är ännu ett fall av misstänkt fusk av ett distansrittsekipage från Förenade Arabemiraten, UAE. Den brittiska hästsportjournalisten Pippa Cuckson upptäckte att det inte var samma häst som kvalade och sedan startade på VM trots att den borde haft samma namn och därmed troligen också samma id-nummer i mikrochipet.

    Att två olika hästar haft en gemensam identitet har inträffat förr och en sådan häst kallas för en ”ringer” på engelska. Då har det oftast handlat om ett spelbedrägeri i hästsporten. Att ett hästpass går att förfalska är kanske inte så märkligt, men går det också att byta ut eller omprogrammera ett mikrochip?
    Så, vilken häst var det som startade på VM 2012?

    Under rubriken Cuckson Report på sajten www.horse-canada.com har Pippa Cuckson skrivit en lång och bitvis mycket kritisk artikel om fallet med Marmoog. Hon har tidigare belönats för sin grävande journalistik och främst då allt det som hänt i FEI:s grupp sju som omfattar Mellanöstern. Hon var också en av de personer som uppmärksammade och anmälde den regelvidriga videon från Bahrain där en medhjälpare sprang bakom och drev på en trött häst och bilar som följde tävlingsekipagen längs banan vilket också är ett regelbrott. Den utredningen ledde till avstängningar.

    Enligt FEI:s regler är övergrepp och misshandel av häst det enda regelbrott som kan anmälas av alla personer och utan kostnad. Övriga protester kan bara lämnas av vissa som är inblandade i tävlingen och detta måste ske, tillsammans med en protestavgift på flera tusen kronor, inom 30 minuter efter det att resultatlistan publicerats på tävlingsplatsen. Just regeln om 30 minuter verkar har varit en av de avgörande faktorerna i FEI:s beslut och kritiseras av Pippa Cuckson som hoppas att FEI nu ser över även den regeln och anpasar den till tävlingsgrenar som avgörs utanför en sluten arena som hela tiden kan övervakas från samma plats. Detta är ju omöjligt i distansritt och fälttävlans terrängmoment.

    Prince de la Sabliere genomförde sitt sista kval i Numana i Italien den 15/6 2012, där han var tvåa på 19,07 km/tim. Han reds då, av HE Sh. Hamdan Bin Mohd al Maktoum, kronprins i Dubai och världsmästare i distansritt 2014 med Yamamah. Shejk Hamdan har 22 segrar i internationell distansritt per den 27/8 2014.

    I den officiella resultatlistan från VM den 25/8 2012 finns angivet att Shejk Hamdan och Marmoog, som alltså några dagar innan VM bytte namn, startade. Marmoog ingick också i guldlaget från UAE som tog VM-guld på 160 km i Euston Park i Storbritannien, men utgick i vetgate 3 för skada.

    Men om man 2014 letar i FEI:s databas efter Marmoogs resultat så finns han inte! Kryssar man i rutan för ”historical names” så kommer det upp en häst som nu heter Jsas. Det mycket märkliga är också att namnen Prince de la Sabliere och Marmoog är helt utraderade i alla FEI:s resultat trots att Jsas startat och har resultat under dessa två namn.
     
    Lika märkligt är det att guldmedaljören på VM 2012 Madji du Pont med shejk Hamdans pappa ombord, make till FEI:s ordförande Prinsessan Haya av Jordanien, var anmäld till WEG i Normandie 2014 men då hette han Intisaar och han startanmäldes inte.

    Varför gör UAE märkliga namnbyten på sina hästar och på en meriterad guldmedaljör i VM, och varför ändrar FEI namnet i resultaten på en häst som har internationella resultat när den byter namn så att hästen blir svår att spåra?

    När Pippa Cuckson hittade fotobevis med hjälp av bilder från London-tidningen Daily Telegraph, lämnade hon i början av mars 2014 personligen in bilderna till FEI som öppnade en ny utredning om de påstådda anklagelserna. Jämförande bilder i tidskriften The Chronicle of the Horse, visar att båda hästarna var fuxar men att det skiljde markant mellan hästarnas bläsar. Prince de la Sabliere hade en tunn kort liten strimbläs på bilden från kvalet i Italien, medan Marmoog har en betydligt bredare och mer markant bläs. Pippa Cuckson skriver också att det är bekräftat från uppfödaren att Prince de la Sabliere som kvalade var rätt häst men inte kan vara den häst som startade som hette Marmoog på VM.
     
    Den 2 december 2014 meddelade FEI att man inte kan ”genomföra några rättsliga åtgärder på grund av procedurfrågor och avsaknad av avgörande bevis”. Samtidigt medger FEI att man identifierat några kryphål när det gäller hur id-kontroll av hästar ska skötas. Trots att det inte står i pressmeddelandet att beslutet avser Marmoog så har FEI medgivit för Pippa Cuckson att så är fallet. Under 2015 kommer FEI att genomföra en total översyn av sitt rättsliga system så att förslag på ändringar kan klubbas under FEI:s generalförsamling 2015.

    Trots detta kan man inte undgå att få en besk smak i munnen över FEI:s hantering och flera frågor som aldrig kommer att få ett svar när man läst pressmeddelandet från FEI några gånger. Utan en dom är nämligen utredningen konfidentiell enligt FEI.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden