Sverige
13 september 2017 10:52

Kommunpersonal skrämde hästar – ägaren fick rätt i tingsrätten

Personal från Mariestads kommun gick in hästhagar för att kontrollera brunnar utan att först informera hästägaren. Hästarna blev rädda och en av dem skadades. Nu har dom fallit till hästägarens favör.

Kommunpersonal skrämde hästar – ägaren fick rätt i tingsrätten
Foto: I-stock

Skaraborgs tingsrätt har beslutat att en hästägare i Mariestad ska få ersättning av kommunen för bland annat veterinärvård och trasigt staket, berättar Mariestadstidningen.

Det hela tog sin början 2016 när hästägaren plötsligt såg kommunens VA-personal i en hage. Staketet låg ner och personalen berättade att hingsten hade blivit skrämd och sprungit igenom staketet.

Medan hästägaren lugnade de andra skärrade hästarna gick personalen in i en annan hage för att kontrollera en brunn. Personalen har uppgett att de meddelade ägaren att de gick vidare till hagen, men hästägaren själv säger att hon inte hörde detta i röran som pågick.
”Valacken i den hagen blev skrämd och började galoppera. Det slutade med att han tvärnitade och blev blockhalt” säger hästägaren till tidningen och berättar att det slutade med veterinärvård för drygt 7 500 kronor.

Ville inte betala
Kommunen gick enligt ägaren först med på att betala, men ändrade sig och därmed hamnade ärendet i tingsrätten. Kommunen advokat hävdade att kommunen har ledningsrätt och rätt att göra tillsyn, skriver Mariestadsposten i en annan artikel där hästägaren berättar mer.

”Absolut, men varför gör inte kommunen som andra myndigheter och företag som har ledningsrätt. De ringer alltid i förväg så att jag kan vara med och flytta över hästarna till annan hage” säger ägaren som nu fick rätt efter 1,5 års tid till tidningen.
”Man går inte in i en hästhage utan att tala med ägaren. Hästen är ett flyktdjur och det är oaktsamt att gå in i en hage om man inte vet vad det är för häst som befinner sig där” säger hon vidare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden