Dressyr
3 september 2017 18:10

Mathilde om EM-strulet: ”Inget man ens kan föreställa sig”

Mathilde Hannell var en av två ryttare som red sin EM-kür just när musikkasoset härjade som mest. ”Man drömmer inte mardrömmar om sådant här – det är inget man ens kan förställa sig ska kunna hända” säger Mathilde, som dock redan har en skön distans till det inträffade.

Mathilde om EM-strulet: ”Inget man ens kan föreställa sig”
Mathilde och Deela Mae, här vid fredagens lagbronsritt, fick en minst sagt annorlunda EM-avslutning. Foto: Camilla Hannell

Mathilde Hannell var redo för kürfinal på EM för U25 tillsammans med två lagkamrater från bronsgänget, Lina Jönsson och Josefin Gyllenswärd. Mathilde var först ut av svenskarna med startnummer fem.

Ryttaren innan Mathilde, danska Sille Engermann var den första att drabbas av problemen som slutligen ledde till att hela finalen avbröts. När Mathilde så red sin Deela Mae på banan förvärrades situationen. Ljudet försvann stundtals och var enligt tränaren Jan Brink förfärligt.

– Det var mest oljud och oväsen. Plötsligt kom det dessutom någon ljudfil från en fotbollsmatch med applåder mitt i, säger Mathilde som trots allt slutförde sitt program.
– Det var en otroligt jobbig känsla inne på banan och att mest behöva koncentrera sig på vad teknikerna gör påverkar givetvis väldigt mycket. Man är inte alls förberedd på att det ska kunna hända.

Diskussion med domarna
Mathilde berättar hur hon sökte domarnas blickar för att uppmärksamma dem på att det inte stod rätt till och att hon förväntade sig att C-domaren skulle agera.
– Jag vågade inte räcka upp handen med rädsla för att bli diskad, även om jag vet nu att jag kunde ha gjort det. Men, det är ingen risk man tar i en EM-final.

Direkt efter sista halten skrittade Mathilde fram till C-domaren. Hon förklarade vad som hade hänt och lyfte att domaren också borde ha hört att musiken inte hade låtit som den skulle. Efter att Deela Mae hade tagits omhand fortsatte diskussionerna direkt med landslagsledaren Tina Due-Boje, Mathilde och de samlade domarna.
– Jag och Tina fick stå på oss rätt ordentligt och hänga kvar med domarna och chefssteward. Till sist fick vi alla att förstå.


Mathilde Hannell och chef d’equipe Tina Due-Boje går med bestämda steg mot diskussionerna efter Mathildes kür. Foto: Camilla Hannell

”Värre saker har hänt”
Mathilde fick slutligen erbjudande om att starta om sist i klassen utan musik. Planen just då var att samtliga resterande ryttare skulle rida finalen utan musik. I samma veva slöt de andra landslagsledarna upp – en kürfinal utan musik var inte aktuellt för någon av nationerna och finalklassen ställdes in.
– Det känns i vilket fall fint att all slöt upp och enades tillsammans om det här. Beslutet var det enda möjliga för att göra det så rättvist som möjligt, säger Mathilde.

Hur känns det annars nu?
– Snopet såklart, men herregud – värre saker har hänt. Min häst mår bra, och det är ju det viktigaste. Dessutom har jag lärt mig massor av det här.

Det låter som en sund inställning.
– Ja, det är bara att stryka ett streck över det tråkiga i dag och tänka på det jag får med mig.  Nu vet jag till exempel hur jag kan hantera något sådant här. Deela Mae var en riktig hjältinna som kämpade på så bra och hon kändes jättefin, det tar jag också med mig.

Hur känns det inför kommande kürer?
– Jag älskar verkligen att rida kür, det är det bästa av allt på tävling. Jag vet inte när det blir, men jag längtar redan till nästa gång.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden