Sport
27 augusti 2017 19:17

Guld-Peder: ”Allt föll på plats”

Guld var hela tiden målet och guld blev det. "Det har varit hårt jobb och en lång vecka. Allt föll på plats för mig just nu", säger Peder strax efter att han har bärgat EM-guldet.

Guld-Peder: ”Allt föll på plats”
Guldglädje. (Foto: Mikael Persson/MiP Media)

Drygt ett år efter att Peder Fredricson och H&M All In (SBS val f 2006 e Kashmir van Schuttershof-Andiamo Z, uppf Bas Huybregts, äg Stuteri Arch) tog OS-silver i Rio korades de till Europamästare på ett kokande Ullevi.

Konkurrenterna föll bort under veckan på Louis Konickx banor, men Peder och All In stod pall. Över hinder efter hinder, genom svårighet efter svårighet, i strålkastarljus och stekande sol. Resan mot guldet var lång, men om och om igen levererade ekipaget och fick publiken att skrika av glädje.

Ledning från start, fyra felfria rundor och ett nedslag plus ett tidsfel i den absolut sista rundan ledde till guld.
– När man har en häst som All In är man väldigt glad att få låta honom vinna och att man inte gör något fånigt misstag. Han förtjänar verkligen att få vinna, säger Peder.

Favoriter på hemmaplan
En makalös häst och ett megaproffs till ryttare gjorde ekipaget till storfavoriter på hemmaplan.
– Att rida ett mästerskap här i Sverige har varit otroligt. Ända sedan vi lastade av har alla jag mött önskat lycka till och jag har känt ett sådant stöd.  Det gäller att vara bekväm med pressen och inte låta den komma åt en. Man måste vara säker på att ha fokus på det man ska göra och på hästen, säger Peder.

Vid sidan av banan under avgörandet fanns förstås Lisen Bratt Fredricson, en oersättlig kugge och klippa i och för framgångarna. Även Lisen fick ett välförtjänt jubel från publiken när hon zoomades in under prisutdelningen. Vilt firande för superduon från Grevlunda och deras team får troligen dock stå tillbaka för resan hemåt mot Skåne.
– Barnen är hemma och det vore härligt att få vakna upp med dem i morgon bitti, säger Peder.

Hur känner du just nu?
– Jag är trött och nu känns det lite tomt, men jag är så, så glad. Det här varit ett mål så länge.
– Det har varit hårt jobb och en lång vecka, och allt föll på plats för mig just nu. Man får inte många chanser som den här. Helt otroligt, säger Peder.


Ullevi dånade om möjligt ännu mer när Peder och All In tog täten i ärevarvet.

Smolders red upp sig
Om Peder var i ledning från start var det inte riktigt lika spikrakt för hans ryttarkollega närmast på pallen. Harrie Smolders, Holland, tog silver med Don VHP Z (Zang hingst f 2004 e Diamant de Semilly-Voltaire) på totalt 5,52 fel, som kom i början av EM.

När Smolders möter pressen påminner någon honom om att hans bokade flyg går om tio minuter. Ingen prisutdelning och presskonferens kalkylerat i planen alltså.
– Äsch, missar man flighten på det här viset är det all good.

Efter första dagen trodde Smolders att utgångsläget för medalj var dystert och inför finalen låg han inte bättre än nia. Dubbelt felfritt i finalen gav skjuts upp till pallen.
– Jag vet att hästen är bättre när det är större och jag visste att han kunde göra det. Don är lite långsam i rörelserna, men har stort scoop. Han har varit väldigt jämn de senaste två åren och har gjort felfria rundor världen över.

Harrie Smolders, Peder Fredricson och Cian O’Connor.

Dubbla medaljer för O’Connor
Bronsmedaljören Cian O’Connor med Good Luck (BWP hingst f 2006 e Canturo-Furisio II) var närmast Peder när startskottet gick för den sista EM-rundan och var den enda som var inom ett ner från ledaren. O’Connor rev i sista rundan, vilket gjorde att även Peder kunde kosta på sig ett nedslag, och landade på bronsplats.

– Det var tight i dag och jag är väldigt glad över bronset, säger Cian som dock håller sitt färska lagguld högre.
– Det här kan inte slå lagmedaljen. Jag älskar att hoppa i lag och att få vinna var något väldigt speciellt. Något mer utöver guldet skulle vara en bonus och nu blev det här en väldigt trevlig bonus.

Näst bästa svensk på EM i hoppning var Henrik von Eckermann som blev 21:a med Mary Lou 194. Bästa SWB-häst var Bianca (SWB sto f 2006 e Balou du Rouet-Cardento, uppf Skattagård AB) som blev nummer 15 med Steve Guredat, Schweiz.

FOTO: Mikael Persson/MiP Media

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden