Sportnytt
15 januari 2017 19:55

Modigare domare ämne på tävlingskonferens

Synligare överdomare som vågar använda TR, gladare hästar och hur fler ska lockas att börja tävla. Det var några av ämnena på helgens tävlingskonferens inom Svenska Ridsportförbundet.

Modigare domare ämne på tävlingskonferens
"Vi har ett bra och tydligt regelverk, men domare och överdomare måste använda det" säger Meta Persdotter.

Över 100 deltagare från förbund och distrikt har varit samlade till tävlingskonferens i Stockholm i helgen. Hästhållning och hur vi ger hästen bra förutsättningar för att tävla var ett ämne under konferensen. Det står också klart att forumet som hölls strax före tävlingarna på Friends (läs Ridsports rapport här), får en fortsättning på Scandinavium i februari då Ridsportförbundet bjuder in till ett liknande forum.

Domares och överdomares uppgifter på tävlingsplatserna var ytterligare ett ämne på agendan. I en paneldiskussion med bland andra Cecilia Tholse, ordförande i disciplinnämnden, var alla rörande överens om vikten av att säga ifrån vid situationer eller hästhantering som inte är acceptabelt.

SvRF berättar att Tholse visade bilder som fick delegaterna att reagera.
– Är det här ett bra djurskydd på tävlingsplatserna? Är det OK att rida på det här sättet? frågade Tholse enligt SvRF apropå bilderna.
– Vi måste våga diskutera vad som är rätt ridning och överdomarna måste våga anmäla till Svenska Ridsportförbundet, där anmälan sedan kan gå vidare till disciplinnämnden, sa Tholse vidare.

Meta Persdotter, ordförande i Ridsportförbundets tävlingssektion, berättar mer för Ridsport efter konferensen:
– Vi har ett bra och tydligt regelverk, men domare och överdomare måste använda det, och inte vara rädda för att dela ut gula kort när det är befogat. Överdomarna måste också vara synliga, och visa upp sig på tävlingsområdet, säger Meta Persdotter som var moderator för tävlingskonferensen.
Konferensen som helhet har präglats av bra diskussioner med högt i tak, tycker hon.
­– Vi tycker inte lika i allt, men har hanterat det professionellt, och delaktigheten och engagemanget har varit stort.


Frågor kring bland annat barns internationella tävlande hänger ännu i luften. Foto: Lottapictures

Konferensens program inleddes med rubriken ”Det ska vara roligt att tävla”, och nya landslagsledaren i ponnydressyr, Pytt Hamberg, ägde scenen.
­– Vi vill fokusera på bredden, och pratar nu inte om barns och ungas tävlande, utan om 90/10-förhållandet, säger Meta Persdotter när hon sammanfattar konferensen.
90/10 är ett sätt att beskriva att bara en liten del av alla ryttare också tävlar.
­– Det ska vara roligt och enkelt att börja tävla, och därför tänker vi oss en basnivå under dagens första nivå, som vi vill prova som en pilot inom olika grenar under 2017, säger Meta Persdotter.

Pytt Hamberg blir projektledare för arbetet med att prova nya basnivåer för de olika grenarna, och grenkommittéerna har nu en dryg månad på sig att komma med förslag på nya, enkla tävlingsformer.
De andra frågorna kring barns och ungas tävlande hänger fortfarande i luften. Det gäller vid vilken ålder barn ska få tävla i SM, hur förbundet ser på barns tävlande internationellt och om barns resultat och ranking ska vara sökbart.
­– De frågorna kommer att bearbetas, men just nu lägger vi fokus på bredden, säger Meta Persdotter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden