Hoppning
7 december 2019 11:00
Ridsportplus

”Att ha hästar på högsta nivå som Sparven är en bonus”

FramtidsdrömmarSedan sex år jobbar Stephanie Holmén på Grevlunda – ett drömjobb, kan man tänka. Men hur är det egentligen att samarbeta med en entreprenör som Lisen Bratt Fredricson och en superstjärna som Peder Fredricson?

”Att ha hästar på högsta nivå som Sparven är en bonus”
Stephanie Holmén ser det inte som att hon ”spelar andrafiolen” på Grevlunda. ”Min -arbetsuppgift är främst att ta fram unghästar”, säger hon. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Som beridare på Grevlunda har Stephanie Holmén stallet fullt med talangfulla hästar att utbilda och tävla. Men nackdelen är att de plötsligt kan säljas – och hon får börja om på nytt med en annan häst.
– Hästar säljs alltid och det är tråkigt, men det kommer nya hästar hela tiden.

Vad gör du när de säljs? Gråter?
– Ja, det händer. Men samtidigt är det så mycket hela tiden att jag bara hinner bli ledsen precis när de åker. Våra hästar säljs oftast till bra ryttare och då är det roligt att få följa dem.
– Jag vet att alla hästar är till salu förutom Sparven, och om hon skulle säljas hade det redan hänt. De har lovat mig att inte sälja henne.

Hur många hästar rider du om dagen?
– Jag har ansvar för 15 hästar. Det blir väldigt mycket planering; när ska de ridas, när är det hoppning, vem ska rida dem? Jag har två hästskötare i mitt team.

Stephanie-holmen-oscat-wao-2-191104-rt
Stephanie Holmén och Oscat Wao vid en clinic i Södertälje. Foto: Roland Thunholm

Vem bestämmer vem som ska rida respektive häst som ni har i stallet?
– Peder rider de hästar som kommer från hans hästägare – resten är mina, i stort sett.

Hur jobbar ni kring ridningen, utbyter kunskap och tankar?
– Det bästa är när vi rider tillsammans och kan komma med tips. Ofta rider vi, sedan tänker vi och klurar och kommer på ”kanske ska man göra så här”. Då tar vi det i momentet, det är inga möten eller så.

 Hjälps ni åt med vissa hästar eller rider ni endast ”era egna”?
– Oftast har vi fullt upp med våra egna. Men om Peder är på tävling och behöver hjälp, gör jag det självklart. Om jag skulle behöva hjälp skulle han alltid sitta upp, men det händer nästan aldrig, jag är så väl inarbetad och vi har liknande tänk.

 Har ni olika önskemål om hästarna, olika favorittyper? Vad avgör vem som får en viss häst?
– Vi gillar båda hästar med mycket motor, spring i benen, mycket blod och som är explosiva. Peder letar efter vuxna, färdiga hästar som kan gå på den högsta nivån. För mig handlar det mest om unghästar som jag rider upp i klasserna och som vi sedan säljer.

Fakta

Ett ridtips Stephanie Holmén lärt sig på Grevlundagården

Om något går fel, sakta av till skritt och låt hästen – och dig själv – tänka efter. Då samlar du kraft och det brukar gå bättre när du försöker igen.

 Vad är det viktigaste som du har lärt dig av Peder?
– Det är så mycket. Små detaljer som hur man finslipar för att göra ridningen bättre. Jag hade en grund, men när det gäller mitt markarbete har det utvecklats enormt. Att kunna få ”fjäder” i hästarna, kunna samla och komma till eftergift.

 Hur är det att ”spela andrafiolen”, att kanske inte få de allra bästa hästarna?
– Det är inget jag tänker på. Det är Peder som är förstaryttare, min arbetsuppgift är främst att ta fram unghästar. Att ha hästar på högsta nivå som Sparven är en bonus.

Vad har du för mål med ditt yrkesliv?
– Jag vill någon gång starta egen verksamhet, gärna ihop med min sambo, och bli framgångsrik med hästar på olika nivåer. Jag vill rida och utvecklas på hög nivå samtidigt som jag driver verksamhet. Men kanske inte en lika stor verksamhet som jag jobbar inom i dag.

Är det negativt att det är stort?
– Nej, men det är mycket att hålla reda på, mycket personal.

Hur är Peder och Lisen som arbetsgivare?
– Så bra man kan bli, jag tror att det skulle vara svårt att jobba för någon annan efter att ha jobbat för dem. Det finns nog ingen annan som är så okomplicerad och stöttande.
–Jag jobbar gärna kvar ett bra tag till.

Stephnie-holmen-10-191104-rt
Stephanie Holmén stannar gärna ett tag till på Grevlunda. Foto: Roland Thunholm

Fakta

Stephanie Holmén – Beridare på Grevlunda

Namn: Stephanie Holmén.

Ålder: 28 år.

Bor: På Grevlunda i Vitaby på Österlen.

Familj: Sambon Carl-Walter Fox.

Jobbar: Som beridare och tävlingsryttare.

Aktuell: Rider världscupen med Flip’s Little Sparrow, ”Sparven”.

Största segern: Världscupen i Zürich i januari 2018, helt klart. Det är fortfarande ofattbart. Då var det så stort, och nu två år senare har jag insett hur svårt det är att få till något sådant.

Expandera

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 22 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden