Hoppning
29 juni 14:53
Ridsportplus

Aachendrömmen som blev sann för Fredrik Spetz

Internationellt"Det har varit en dröm att få rida här ända sedan jag red ponny. För många är det den främsta tävlingen i världen." Det säger hoppryttaren Fredrik Spetz, som med kort varsel fick chansen att uppfylla Aachendrömmen efter att Peder Fredricson måste strykas från Aachen efter sin allvarliga olycka i Stockholm en vecka innan.

Aachendrömmen som blev sann för Fredrik Spetz
Fredrik Spetz på plats i Aachen. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Efter de första två dagarna i Aachen har Fredrik Spetz två placeringar och ett 0-4-resultat på tre starter med tre hästar – Flanagan, som nästan vann SM förra året, Libido van’t Hofken som han gör sin allra första tävling på (!) och sjuåriga Lexus. 

Jag undrade hur mina hästar skulle reagera på banan här men hittills har det gått mycket bra.

Fredrik Spetz.

– Henrik [Ankarcrona, reds anm] ringde samma kväll som Peder hade haft sin vurpa, berättar Fredrik Spetz om uttagningsbeskedet bara en vecka innan avresan.

– Samtidigt som det varit en dröm att rida här så har jag mycket respekt för den här tävlingen. Det är klart att man vill känna att man själv och hästarna är rätt förberedda. Den frågan ställde jag både till mig själv och till Henrik, säger Fredrik Spetz.

”Väldigt fint”

Han litade samtidigt på Henrik Ankarcronas bedömning, och är mycket glad över att ha fått chansen.
– Det är väldigt fint att få komma hit som femteryttare, vara en del av teamet och få samla erfarenhet, säger Fredrik.

Han hade just kommit hem från nationshoppningsmeetinget i Sopot då samtalet kom från Ankarcrona. Till Sopot hade han fått en individuell inbjudan och var dubbelnolla och fjärdeplacerad i den största klassen på lördagen.

– Jag undrade hur mina hästar skulle reagera på banan här men hittills har det gått mycket bra. Det är ett bra tidsprogram, så att man kan bygga upp dem, säger Fredrik.

Stora läktare

Tyska Aachen har en av världens största gräsbanor, och läktare med upp till 60 000 i publiken, vilket inte passar alla hästar.  

Fredrik Spetz red alla tre hästarna i tisdagens uppvärmningsklass och valde sedan fortsatta starter utifrån det. Med Flanagan ska han i morgon, fredag, rida en av meetingets huvudklasser, klassiska Preis von Nordrhen-Westfahlen. Flanagan och Fredrik Spetz förlorade förra året SM med ett nerslag på allra sista hindret. De fick istället brons. Libido har Fredrik bara ridit en månad, som ”mammavikarie” åt ordinarie ryttaren Py Jägerden, som just fått barn.

– De har fina resultat nationellt, säger Fredrik Spetz.

Hästägarteamet har nu plötsligt sin häst i Aachen, vilket ju också gäller sjuåriga Lexus. Han ägs av Erik Jerneld, vars mamma Eva-Lena är barndomsvän med Fredriks mamma, så en riktig familjeangelägenhet. Lexus köptes på fölauktion i Holland och kom till Fredrik som femåring. 

Starkt Sverige

För tre år sedan vann Sverige nationshoppningen i Aachen för första gången på 90 år, sedan 1929. Förrförra året var svenska laget tvåa efter USA. Vad är hoppryttarens tips för ikväll?

– Sverige är alltid starkt i lagsammanhang och det är ett jättebra gäng som är här, med hästar som är i bra form. Så självklart hoppas vi på ett bra resultat, säger Fredrik Spetz.

Nationshoppningen börjar 19.30 och Ridsport kommer att direktrapportera från klassen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden