Clinic
6 januari 2018 11:30

ABC med RGB – häng med till Rolf-Görans clinic

RGB i Sverige"Nå nya höjder med Rolf-Göran Bengtsson". Så löd uppmaningen och det var många som ville passa på att ta del av proffsets bästa tips när han höll clinic i Linköping under fredagskvällen.

ABC med RGB – häng med till Rolf-Görans clinic
Rolf-Göran Bengtsson tog plats i både intervjusoffan och i sadeln under sin clinic i Linköping. Foto: Malin Singelsö

Rolf-Göran Bengtsson inleder året med att inspirera ryttare hemma i Sverige. På lördagseftermiddagen intar han Umeå Ryttarförening och i går var det Smedstad Ridsportcenter i Linköping som gällde inför fullsatta läktare.

På plats i Linköping

Clinicen är uppdelad i tre avdelningar – grundträning, förberedelse och tävlingsfokus. Innan hästarna kommer in i ridhuset gör Augusta Speiser, som är kvällens moderator, en intervju med Rolf-Göran. Här diskuteras management av hästen och din satsning i ett antal punkter:

Hästen
• Ha en kort- och långsiktig plan för din häst. Håll noggrant koll på alla delar: träningsupplägg, foder, hovslagare, veterinär och så vidare. Alla detaljer är viktiga. Du kan inte satsa på allt hela året. Lägg upp tävlingsterminen utifrån huvudmål och delmål.
Ryttaren
• Kunskap
Lär dig om alla delar kring hästen. Ta hjälp av människor som kan och som du litar på. Och våga fråga!
• Fysik
Förr lade man inte mycket tid på detta, och Rolf-Görn erkänner att han kanske skulle kunnat undvika några skador under sin karriär med bättre upplägg för sin egen fysik. I dag är många ryttare mer noggranna med att komplettera ridträningen med annan träning.
• Mentalt
Rolf-Göran säger att han sällan blir nervös. Men, han har med sig något från starten på sin karriär när han red fälttävlan. En gång var han nervös inför dressyrmomentet. Hans tränare bad honom göra halt och sa ”det här är bara en tävling, rid som hemma”. Följ din plan och ta med dig den positiva känslan från när det gått bra. Och släpp sådant du inte kan påverka.
Tränaren
En tränare behöver vara mer än den som någon gång i veckan under lektion säger åt till vilken övning du ska göra. Det behöver vara ett bollplank kring helheten.

180106rgbg3
Rolf-Göran på tronen, eller snarare i intervjusoffan på podiet. Foto: Malin Singelsö
180106rgbg1
Rolf-Göran vill ha det enkelt och avspänt med unghästarna. De får galoppera över cavaletti som inledning, på volt och åttvolt. Foto: Malin Singelsö
180106rgbg2
Något som återkom hos alla hästar i träning hos Rolf-Göran var att de stretchade avslappnat i uppvärmning och nedvarvning. Foto: Malin Singelsö
180106rgbg6
Holsteinerförbundets chefsberidare Ebba Johansson. Foto: Malin Singelsö

I andra gruppen är Rolf-Göran avsutten och beridarna rider unga hästar som kommit lite längre i utbildningen. Man börjar be om lite mer fram, lite mer tillbaka och ”spänna bågen” som Rolf-Göran ofta återkommer till. De jobbar även mer på hästarnas språngkurva, såsom att få högsta punkten över hindret med hjälp av bom efter.

Här vill dock Rolf-Göran uppmana till försiktighet, då hästen kan landa på bommen och skada sig om man inte är helt säker i systemet. Skumgummibommar är en lösning han tipsar om för att tryggt kunna lägga bom bakom. Holsteinerförbundets chefsberidare Ebba Johansson får hoppa med bom lite drygt fem meter framför hindret för att få upp språngkurvan.

Inför clinicen fick Rolf-Göran frågan om vad hemligheten egentligen är.
– Det finns ingen hemlighet. Varför göra det så komplicerat? Ha koll på din ABC, säger Rolf-Göran.

Ur Rolf-Görans ABC

  • Gör saker korrekt från början.
  • Låt hästen komma igång och bli avspänd och balanserad.
  • Se till att kunna rida din häst rak
  • Rid rakt mot, över och efter hindren.
  • Rid en bra linje.
  • Blir det inte precis som du tänkt, gör lugnt om.
  • Hitta din distans tidigt så du kan sitta still.
180106rgbg4
När Rolf-Göran rider banan och livekommenterar sin ritt under tiden river han ner ordentligt med applåder. Foto: Malin Singelsö

Till den sista punkten är Rolf-Göran uppsutten igen och man har kallat in två östgötaryttare, Matilda Pettersson på Head over Hills och Fredrik Spets på Daquar CC 1236.

Under sista punkten ger Rolf-Göran rådet att ha hästen framme, avspänd i bjudning fram till handen – då blir det lättare att hitta sin distans. Men det kanske även kan uttryckas som bestäm dig för din distans tidigt och justera dig själv, inte hästen.

Någon gång kommer ryttarna lite djupt på ett hinder eller lite längre ifrån, men de väntar lugnt in sprången som ändå ser fantastiska ut. Inte en enda gång säger Rolf-Göran att hästen ska korrigeras.

En rivning? ”Gör lugnt om och ha kontroll på din sits.”
En lite busig häst?  ”Bra att du var lugn och organiserade dig själv.”
En härlig inställning från en lång clinic med allt från hur man ska hantera en ängslig unghäst på nya bana till tips för att vända upp kort i omhoppning på en större bana. Och visst uppskattade publiken det!

Så tyckte publiken

Rgbeembla_monemar

Embla Monemar:
”Jag tyckte det var häftigt att vara här och se allting. Många småtips, men jag är inte riktigt på den nivån än. Men ändå väldigt intressant!”

Rgbeemelie_bogren_ida_karlssonEmelie Bogren och Ida Karlsson:
”Clinicen var väldigt bra! Framförallt tog vi med oss att inte göra det för komplicerat, vilket man lätt gör. Och att hålla galoppen.”

Rgbeelise_inhammar_1000pxElise Inhammar:
”Jag tyckte det var en jättebra clinic! Jag tar med mig att man ska rida mer fram i svängarna och överlag det här med management. Att många bitar ska stämma in för att man ska lyckas och nå nya höjder.”

180106rgbg7
660 biljetter såldes till clinicen enligt Motala & Vadstena Tidning. Många ville gärna få en autograf av hoppstjärnan och  väntade tålmodigt. Foto: Malin SIngelsö

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden