UnghästträningStretcha, stretcha, stretcha. Så skulle Christoph Hess sammanfatta unghästutbildning i tre ord. Under tisdagens clinic i Åstorp visade han hur han arbetar med lösgjordhet och genomsläpplighet genom alla unghäståren.
Stretching av unghästen viktigt för Christoph Hess

Clinicen är ett samarbete mellan DressyrSporren och SWB som ett samarbete mellan sport och avel.
Redan med de två 4-åringarna, Yvonne Österholm och Ironman H och Sandra Sterntorp och Swedish Diamond, etablerar han några hörnstenar.
—Bromsa inte med tygeln! Det är som att stänga dörren framför hästen, säger han när de gör övergångar.

Ryttarna får gång på gång göra övergångar neråt helt utan att ta i tygeln. Först är det svårt för hästarna att förstå, men efter att de gjort rätt förstår de och börjar göra övergångar med aktiva bakben.
En annan genomgående instruktion är att rida så ganaschvinkeln blir större. Hästarna ska sträcka ut framåt och sänka halsen utan att sluta vinkeln i ganaschen.

Samma instruktion får även femåringarna, Camilla Lindh på hingsten Klifton, Karolina Sjöland på Safir och fälttävlansryttaren Anna Nilsson på Midas. För att inte låsa sig i inner tygel och rida med händerna får de ta båda tyglarna i ytterhanden samtidigt som de klappar med innerhanden.
—Stretcha, stretcha, stretcha, rid framåt och få hästen att svinga med ryggen, det gäller hästar i alla åldrar. Det är så du utvecklar gången. En bra ryttare utvecklar hästens gångarter och rider inte bara rörelser.

I samband med det skickar han en hälsning till alla de uppfödare som är på plats. Han uppmanar dem att inte sträva efter de största gångarterna utan istället ha målet att föda upp hästar med den bästa arbetsviljan. Då kan ryttarna utveckla gången.

6-åringarna är fyra till antalet och visas två och två, första Lotta Jerhammar-Cidheden och Chloé och Yvonne Österholm och Dorina, därefter Anna Hassö på fälttävlanshästen Flip One och Linn Larsson på Lanigro.

Här märks det att hästarna har kommit lite längre i sin utbildning, flera av dem går msv B. Det tycker inte Christoph är en anledning att inte rida lätt på dem eller stå i lätt sits i galoppen. Flera av ryttarna får korta stiglädren för att bli friare i sitsen och kunna släppa upp hästarnas ryggar. Han vill att hästarna går fram utan handbroms, med fri rygg. Genom att lätta lite ur sadeln får hästarna bättre ryggverksamhet och bakbenen arbetar bättre. I galoppen får några rida i ett mellanläge med rumpan nere i sadeln, men överlivet något framåtlutat.

Ett par av hästarna rekommenderar han träning i frisk galopp i lätt sits och lång tygel över vintern. Då kommer även traven utvecklas, menar han.

I sista gruppen visas två 7-åringar som representerat varsitt land i unghäst-VM. Det är flitiga ryttaren Yvonne Österholm och Lucy, som representerat Finland och Mikaela Alderin Danielsson, Bossanova YL som representerat Sverige. Båda hästarna är meriterade upp till St Georg.

Bossanova är rätt spänd i början av passet, men efter att ha fått arbeta precis som unghästarna gjorde, med tyglarna i ytterhanden, ingen broms, några långsidor med mellangalopp och stretchande av formen var Mikaela nöjd och konstaterade att hon kändes mer avspänd och var lättare att sitta på.

Även publiken såg tydligt skillnaden i rörlighet. Yvonne Österholm och Lucy fick visa hur man kan arbeta med att utveckla gången genom att ha tyglarna i ytterhanden och dutta på bogen med ett kort hoppspö.
—Jag använder kort spö på bogen eftersom det är ett ställe där hästarna inte är så känsliga, förklarar Christoph. Då blir det bara en lätt hjälp.

Fakta
Christoph Hess råd för att få en glad och hållbar unghäst
Gör det lätt för unghästen genom att rida lätt och stå upp i galoppen. Det kan du även göra på äldre hästar, när de behöver lite mer hjälp.
Öppna ganaschvinkeln genom att låta hästen sträcka ut halsen framåt.
Rid inte med innerhanden, hästen måste hitta sin egen balans.
Att använda tyglarna är som att stänga dörren för hästen, så var försiktig med tygelhjäloer
I övergångar – sluta inte galoppera, börja trava. Bra övergångar är nyckeln till fortsatt utbildning, framför allt samling
Ha inte spö i handen om du inte använder det. Spöt gör handställningen fel och handen stel.
Deltagare vid Christoph Hess clinic 24/10 2017:
4-åringar
Yvonne Österholm – Ironman H 1351 (e Bordeaux-Rousseau, uppf. J.A.M Hurkmans äg Ucas AB)
Sandra Sterntorp – Swedish Diamond (SWB e San Amour-La Bri – Corland, uppf/äg Yvonne & Sandra Sterntorp)
5-åringar
Camilla Lindh – Klifton 1329 (SWB e Floricello-Briar, uppf/äg Anette Syrén)
Karolina Sjöland – Safir (SWB e Dalwhinnie-Rambo (SWB), uppf/äg Ann & Torsten Pehrsson)
Anna Nilsson – Midas (SWB e Bellagio-Amiral, uppf/äg Marie Haward)
6-åringar
Linn Larsson – Lanigro (SWB e Bellagio-Amiral, uppf Marie Kulin äg ML Dressage HB)
Lotta Jerhammar-Cidheden – Chloé (SWB e Connaisseur-Sandakan, uppf Karin Engström äg Isabella Engvall Vogel & ryttaren)
Yvonne Österholm – Dorina (F.2) (SWB e Belissimo M-Don Schufro, uppf/äg Per-Arne Persson)
Anna Hassö – Flip One (e Feuerspiel-Wattenkieker, uppf Holger Beckmann äg Manjo Equestrian AB)
7-åringar
Mikaela Alderin Danielsson – Bossanova YL (SWB e Bocelli-Lobo, uppf Yvonne Sterntorp Ingvarsson äg Hans Danielsson)
Yvonne Österholm – Lucy (e Londontime-Florestan I, uppf Karin Mattsson äg Kulltorps Hästuppfödning AB)
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på