Hästliv
31 januari 2018 14:57
Ridsportplus

Advokaten: ”Stallägaren kan säga upp dig helt utan anledning”

Vad gäller?Att få ha sin häst i någon annans stall är ingen rättighet och ett stall är ingen demokrati. Det fick två hästägare med inackorderade hästar erfara när deras avtal sades upp efter att de uttryck sitt missnöje i en messengergrupp. Här reder vi ut med advokat Cecilia Tholse Rogmark vad som gäller.

Advokaten: ”Stallägaren kan säga upp dig helt utan anledning”
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Jeanette Flensburg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Ridsport har pratat med advokat Cecilia Tholse Rogmark för att höra vad som gäller vid uppstallningsavtal. Hon är specialist på idrottsjuridik och hästjuridik. Därtill är hon själv ryttare och har sin häst inackorderad.

  Hur säkert sitter du egentligen som inhyrd i ett stall? 
  – Det beror på vilken typ av avtal det är. Om det är att betrakta som en ren lokalhyra sitter du ganska säkert, för då är det hyreslagen som gäller. Då har du nio månaders uppsägningstid och möjlighet till skadestånd. Men så fort det ingår tjänster, som fodring och in- och utsläpp, så är det ett tjänsteavtal. Det är en helt annan sak och där råder avtalsfrihet mellan parterna. Då finns det oftast en uppsägningstid i avtalet. Stallägaren kan åberopa det och säga upp dig, oavsett orsak, bara uppsägningstiden följs.

  I det här fallet ingick fodringar och in- och utsläpp, men hyresgästerna gjorde mycket annat arbete, bland annat städning av gemensamma ytor. Är det fortfarande ett tjänsteavtal?
  – Ja, eftersom viktiga tjänster ingår. Att du ska hjälpa till att sköta gemensamma ytor och göra en del saker gemensamt förändrar inte det.

  Vilka orsaker kan stallägaren åberopa för att säga upp dig med uppsägningstid?
  – Här finns inga begränsningar, stallägaren kan säga upp dig helt utan anledning. Det är ingen rättighet att få ha sin häst i någon annans stall och personen som äger stallet har självklart rätt att själv bestämma om någon ska få hyra plats där. Du kan bli uppsagd för att ni inte kommer överens eller för att stallägaren helt enkelt inte känner för att ha dig där.

  Här blev en person uppsagd med omedelbar verkan, eftersom hon ansågs ha brutit mot ordningsreglerna. Kan man göra så?
  – Jag har svårt att svara just i detta specifika fall, men i allmänhet bör det stå något i kontraktet om att brott mot ordningsreglerna är allvarligt och innebär ett väsentligt kontraktsbrott för att detta ska vara gångbart. Om nu inte agerandet av sig självt uppenbart är ett väsentligt avtalsbrott. Dessutom måste förstås ordningsreglerna finnas någonstans, till exempel anslagna i stallet.
  – Däremot är den första uppsägningen med uppsägningstid giltig, så flytta kommer man bli att tvungen att göra förr eller senare. Fördelen nu kan ju vara att hon slipper betala hyra för det gamla stallet eftersom hon inte har någon uppsägningstid om hon flyttar direkt, det blir inga dubbla hyror.

  Är det någon skillnad på att prata med någon direkt och att skriva på exempelvis messenger?
  – Egentligen inte, förutom vad gäller brottsrubricering. Förtal är när du pratar om någon och ärekränkning när du talar till någon. Om det bara är du och jag som pratar på messenger är det ju samma sak som om vi till exempel hade skickat sms. Men om det gäller förtal till exempel,  måste vi se på hur stor spridingspotentialen är. Om det är ett fåtal personer i en grupp är spridningsrisken liten. Om du skriver öppet på Facebook är spridningsrisken stor, det är många som kan läsa och det är lätt att dela. Sedan finns det alla grader däremellan. En större messengergrupp har ju en större spridningsrisk, och i en hemlig grupp är spridningrisken större ju större gruppen är.
  – Det är alltså ingen egentlig skillnad om vi pratar om sociala medier eller inte, utan det är hur det kan spridas som är den viktiga frågan. Att skriva på Facebook kanske kan likställas med att sätta upp en lapp på en anslagstavla i affären, med skillnaden att den lättare kan delas vidare på Facebook.

  Är det förtal eller ärekränkning att vilja få till ett möte?
  – Nej, det är det normalt inte, beroende på hur frågan ställs. Men det betyder inte att stallchefen är skyldig på att gå med på att ha ett möte. Det är bara att acceptera för de uppstallade, om stallägaren vill ha det på ett visst sätt är det vad som gäller.
  – Här är det uppsägningstiden som avgör igen. En större villkorsförändring måste aviseras i god tid och börja gälla efter minst samma tidsperiod som uppsägningstiden. Man kan säga att principen är att stallägaren säger upp det gamla kontraktet med uppsägningstiden och att det nya sedan börjar gälla. Om du inte gillar förändringen har du möjlighet att själv säga upp din stallplats och flytta.

  – Ett stall är ingen demokrati eller en förening där alla har rätt att ha åsikter.  Är man missnöjd har man naturligtvis alltid möjlighet att kontakta ARN, Allmänna Reklamationsnämnden, och få sin sak prövad.

  Hästägarna:

  ”Inläggen på sociala medier gjorde att vi blev av med våra stallplatser”

  Vilka friheter har en hästägare, med häst inackorderad i ett stall, att skriva i sociala medier utan att riskera att stallplatsen sägs upp? Det är en fråga som ställts till Ridsport av två hästägare som blivit uppsagda från sina stallplatser. 

  De två hästägarna hade sina hästar inackorderade i ett stall som drivs av ett företag. En dag ändrades möjligheterna till ridning i ridhuset, varpå hästägarna ville ha ett möte med stallchefen för att diskutera frågan. Men stallchefen nekade, enligt hästägarna. Då skapade de först en messengergrupp på Facebook för att diskutera frågan med de övriga i stallet. Så småningom skapade de även en hemlig grupp. Syftet var, enligt hästägarna, att försöka få en dialog med stallägare och -chef. 

  Den ena hästägaren blev uppsagd med två månaders uppsägningstid enligt kontraktet, med motiveringen att företaget inte kunde fylla hennes behov. När en annan hästägare i messengergruppen avslöjade för stallchefen att gruppen i sociala medier hade skapats, blev hon själv uppsagd med omedelbar verkan, med hänvisning till att hon hade brutit mot stallets ordningsregler och ”pratat skit” i sociala medier. Hästägaren säger att hon inte känner till några ordningsregler och att hon inte vet var dessa skulle finnas. 

  Advokat

  Cecilia Tholse Rogmark

  Advokat med specialisering på bland annat idrottsjuridik och hästjuridik. Ordförande i disciplinnämnden i Ridsportförbundet, A-domare i hoppning samt överdomare i dressyr och hoppning.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden