Sportnytt
5 mars 2021 14:21
Ridsportplus

Aggressiva virussmittan får Sverige att införa tävlingsstopp

Dödlig smitta─ Det är inte på förekommen anledning vi ställer in tävlingar, utan för att förekomma, sade Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster på en presskonferens fredag eftermiddag. Under presskonferensen blev det också svar på frågorna om hur smittläget för EHV-1 ser ut i Sverige, och vad förbundet gör för såväl hemvändande ryttare som för dem som är fast i Valencia.

Aggressiva virussmittan får Sverige att införa tävlingsstopp
Andrea Barth, verksamhetschef för sport och tävling, oroas för att hemvändande hästar från Spanien ska föra in smitta. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Från måndag 8 mars och fram till 28 mars ställs alla tävlingar i svensk ridsport in. En orsak till beslutet är att flera internationella tourer nu har avbrutits och att många hästar kommer att resa genom Europa, bland annat till Sverige, och därmed ökar risken för smittspridning.

─ Med många hästar på väg hem kan vi få ett ökat smittryck i Sverige, sade Andrea Barth, verksamhetschef för sport och tävling.

Skärpt regelverk

─ Mycket tyder också på att vi har att göra med en aggressivare form av ekvint herpesvirus, eftersom vi inte haft en sådan magnitud av utbrott förut, sade förbundsveterinär Peter Kallings.

Han berättade också att Jordbruksverket i går skärpte regelverket, så att den neurologiska formen av EHV-1 är anmälningspliktig.
─ Det betyder att länsstyrelserna och Jordbruksverket får en bättre kontroll över läget i landet.

De hemvändande ryttarna från Spanien får nu råd från SvRF om hur de ska tänka. De som kommer från Valencia uppmanas att hålla sina hästar isolerade i tre veckor.

Ännu en häst på klinik

I morgon kommer förbundets utsända Ulrika Tågerup fram till Valencia för att stötta de svenska ryttarna och de 32 svenska hästarna på plats.
─ Det senaste beskedet jag har därifrån är att ytterligare en svensk häst är på klinik, men med mycket lindriga symptom, sade Andrea Barth.

Helgens fyra tävlingar genomförs som planerat, men därefter ställs 29 olika tävlingar in, däribland Borås Grand Prix som skulle ha gått om två veckor.
Någon kompensation till arrangörerna har förbundet inte hunnit fundera på ännu, men klart är att Riksidrottsförbundets stöd till arrangörer inte gäller i dessa fall, eftersom det inte är coronapandemin som ligger bakom tävlingsstoppet utan risk för en hästsmitta.

Stoppet kan förlängas

─ Om vi ser att tävlingsstoppet får en önskad effekt öppnar tävlingarna igen, annars kommer vi att ta ett nytt beslut, senast en vecka innan 28 mars, sade ordförande Ulf Brömster.

Bland de tävlingar som ställs in finns också Billdals tävlingar som skulle varit en förlängning av Gothenburg Horse Show, och tävlingsledare Tomas Torgersen har i nuläget inget svar på vad som händer med de finalerna.
─ Däremot arbetar vi vidare med stor trygghet inför världscupfinalerna, och är förvissade om att de kommer att kunna genomföras, sade Torgersen.

På sikt väntar också en utvärdering av FEI om hur olika arrangörer har hanterat smittutbrott, och hur olika tävlingsplatser har varit rustade för att hantera en smitta.
─ Såväl de internationella förbundet som de nationella får fundera på vilka krav som ska ställas på en arrangör, och sedan får vi väl se om man kan gå så långt som att rekommendera ryttarna att åka till tävlingsplats A, men inte tävlingsplats B, sade Ulf Brömster.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden