Sverige
4 oktober 2022 19:30
Ridsportplus

Äldre ponny avled efter kvarkautbrott

SmittaHögsäsongen för kvarka är här och Gimo Ridklubb norr om Uppsala är en av de senast drabbade. Smittskyddsåtgärderna är strikta, men dessvärre klarade inte en äldre ponny med redan nedsatt immunförsvar utbrottet.

Äldre ponny avled efter kvarkautbrott
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Darius Murawski/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Hösten är normalt högsäsong för kvarka, även om det på senare tid har rapporterats in rekordmånga fall oavsett årstid. Senast i raden är Gimo Ridklubb, cirka fem mil norr om Uppsala, som har 15 hästar på anläggningen.
  – Av dessa är det i dagsläget en häst som har symptom, säger klubbordförande Jessika Rick.

  Två av ridskolans hästar hade förkylningssymtom med feber och snor under augusti. Rådet vid den veterinärkontakt som då togs var dock att man skulle avvakta och följa utvecklingen. Hästarna tillfrisknade kort därefter. På sin Facebooksida förtydligar Gimo Ridklubb att hästarna på klubben inte hade några symptom på smitta inför och under de tävlingar som genomfördes den 11 och 18 september.

  Nedsatt immunförsvar

  Dagarna efter den sista tävlingen i september blev sedan en av ridskolans äldre ponnyer dålig med feber och aptitlöshet. Den 24-åriga ponnyn blev snabbt sämre med mycket snor. Veterinär tillkallades och ett kvarkaprov togs. Dessvärre var det för sent för ponnyn som fick somna in.

  – Den lilla ponnyn som gick bort var en äldre individ med nedsatt immunförsvar efter ett fånganfall med medicinering som följd. När han nu insjuknande blev han snabbt sämre. Han konstaterades senare ha kvarka, förklarar Jessika Rick.

  – Vi har kontinuerlig kontakt med distriktsveterinärerna och länsstyrelsen och följer aktivt deras råd och anvisningar.

  ”Mycket olyckligt”

  Gimo Ridklubb har inte haft kvarka tidigare och utbrottet är ett hårt slag.
  – Kvarka är något man aldrig vill få in på anläggningen och för oss är det ytterligare mycket olyckligt att detta inträffar i en tid då vår ekonomi är mycket ansträngd. Vi arbetar nu hårt för att klubben ska överleva detta ekonomiskt utan att kompromissa med de hårda smittskyddsåtgärder som vi nu har på anläggningen, säger Jessika Rick.

  För att klara ekonomin genomför klubben nu olika aktiviteter, bland annat utmaningen ”På väg till Tomten”, som alla intresserade kan genomföra på hemmaplan.
  – Vill man stötta oss i denna tunga tid får man gärna gå med och delta i denna, säger Jessika Rick.

  Läs mer och delta i utmaningen här

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden